Gammelt og slitt: Fire og et halvt år etter at smelteovnene ved Lilleby Metall ble avslått for godt, virker anlegget velbrukt og slitt. Men adm. direktør Einar Øxnevad Hagen mener det har kvaliteter som gjør det attraktivt for nyetablering av silisium-produksjon. Foto: GLEN MUSK

Joda, adm. direktør Einar Øxnevad Hagen i Fesil AS er fullt klar over at eiendomsutviklere i Trondheim sikler etter smelteverkstomta på Lilleby. De ser for seg både boliger og næringsvirksomhet i det sentrale området øst i byen.

– Vi ønsker å beholde Lilleby som industriområde, men tviler vel på at det blir tradisjonell industrivirksomhet der igjen. Produksjon av samme type og i samme skala som tidligere, blir det ganske sikkert ikke tale om, sier Øxnevad Hagen til Adresseavisen.

Når dette er sagt, bekrefter han at det gamle smelteverket på Lilleby er et hett stedsalternativ for et produksjonsanlegg for solcelle-silisium. Lilleby Metall sine ovner ble slått av for siste gang like før jul i 2002. Det må kraftig opprenskning til hvis anlegget skal bli brukbart til produksjon av rent silisium, men deler av den gamle infrastrukturen kan utnyttes i et moderne anlegg.

På markedet i 2009

Fesil-sjefen nevner i farten også Meråker og Stjørdal som mulige lokaliseringsalternativer, og understreker at tomtevalget på ingen måte er avgjort.

Noe vedtak er heller ikke fattet ennå om at Fesil Sunergy AS skal bygge fabrikk og gå i gang med silisium-produksjon. Men det seks-syv måneder gamle selskapet i Fesil-konsernet er godt i gang med småskala prøveproduksjon etter en ny resept som Sintef har vært med på å utvikle. Om et halvt års tid skal prosessen være så godt testet at en foreløpig konklusjon om metodens praktiske brukbarhet kan trekkes.

– Rundt kommende årsskifte vil vi kunne si om «Solsilc»-prosessen er noe å satse på. Er svaret ja, bør produksjonen komme i gang ved årsskiftet 2008-09, sier Lars Nygaard, teknisk direktør i Fesil AS og nyansatt daglig leder i Fesil Sunergy AS.

Enkelt og billig

To andre Fesil-topper, adm. direktør Einar Øxnevad Hagen og driftsdirektør Einar Martin Skjølberg er henholdsvis styreleder og styremedlem i det unge selskapet. Både de to erfarne metallurgene og økonomen Øxnevad Hagen har stor tro på det nye konseptet for fremstilling av rent silisium.

– «Solsilc» utmerker seg ved at den har færre trinn og dermed er enklere og mindre kostbar enn andre tilsvarende prosesser. Dessuten vil våre produkter være renere enn andres, sier Nygaard.

Etter at markedet for rent silisium for alvor tok av rundt årtusenskiftet, har kiloprisen vært oppe i 200 dollar (vel 1200 kroner). Det vanlige er imidlertid 75-100 dollar per kilo. En årsproduksjon på 3000 tonn, slik den eventuelle Fesil-ovnen kan bli dimensjonert for, vil dermed inntekter i størrelsesorden 1350-1800 millioner kroner.

Sintef-initiativ

– Markedet skriker etter dette produktet. Men vi vet også at den sterke etterspørselen ikke vil vedvare, og at prisene vil gå ned. Da er det viktig å ha en konkurransedyktig prosess og kunne produsere kostnadseffektivt, sier Øxnevad Hagen.

Sintef hadde jobbet med solcelle-silisium i fire år da forskningsstiftelsen i 2004 kontaktet Fesil med sikte på å få seg en industriell partner. Både Fesil, svenske Scanarc, det nederlandske forskningsinstituttet ECN og det nederlandske investeringsselskapet Delta sa ja til samarbeidsinvitten.

Av årets omsetning på ca. tre milliarder kroner vil bare én milliard komme fra de to smelteverkene i Norge – på Holla i Hemne og i Rana, resten fra kjøp og salg av metaller i det internasjonale markedet.