Monopol på Mikke Mus

Ingen andre enn Trøndelag Teaters Anders Baasmo Christiansen har lov til å være Mikke Mus i Norge. Det har Disney-konsernet bestemt.

Saken oppdateres.

- Nei fytterakker'n sin, skal dere skrive om det da?!

Skuespiller Anders Baasmo Christiansen, som for tiden er førsteelsker i musikalen «Esther», blir en smule perpleks når Adresseavisen tar kontakt for å snakke om og med den norske stemmen til Mikke Mus.

Ikke sånn at han på noen som helst måte prøver å skjule sin dubbegjerning; å gestalte snakketøyet til en av Disneys kjæreste figurer er, om ikke akkurat en ære, så i alle fall ganske artig.

- Men det er da ikke noe å slå opp i avisen?

- Jo da, det er det.

Håndplukket mus

Nesten hver søndag flyr Baasmo Christiansen til Oslo for å være Mikke Mus i tegnefilmer som blant annet vises på NRK i helgene, og også finnes som kjøpe- og leiefilm.

Da legger han rollene ved Trøndelag Teater til side og stemmer isteden i på vegne av den geskjeftige skapningen. Sikkert godt å være mus innimellom alle mennene han spiller til vanlig.

Anders har dubbet Mikke i snart to år nå, etter å ha blitt håndplukket til rollen/stemmen av representanter fra Disney «over there».

- De arrangerte en audition mens jeg gikk på teaterhøgskolen. Disney-folkene ønsket at de norske Donald, Mikke og Langbein- stemmene skulle være så nære originalen som mulig. Det var visstnok veldig mange som møtte opp i alt, rundt 60-70 stykker.

- Hva gjorde du for å nå frem?

- Jeg snakket falsettog fikk jobben.

- Kan du gi et eksempel?

- På Mikke?

- Ja.

Det som kommer er fullstending meningsløst å gjengi i avisen, men det er ingen tvil om hvem som sier det - på norsk.

Disney Tunes

I dag er det bare Anders Baasmo Christiansen som har lov til å være Mikke her til lands. Gigantkonsernet er glassklare på det punktet. Som fersk skuespiller er Anders redd for å bruke seg opp, og unngår stort sett reklametilbud der oppdraget krever originalrøsten.

- Ingen kjenner meg igjen i rollen som Mikke Mus. I begynnelsen ble ikke alt like vellykket. Nå har jeg fått mer taket på stemmen, og slapper mer av underveis.

- Er jobben bra betalt?

- Det synes jeg absolutt, veldig ålreit. Et fint tilskudd til en ikke altfor god skuespillerlønn.

- Å reise så mye blir kanskje litt slitsomt?

- Jo, men samtidig er det lærerikt, altså. Og så får jeg jevnlig sjansen til å ta en kaffe eller en øl med venner i Oslo.

- Dessuten blir mye bonuspeng?

- Masse!

Mus og menn er en del av Anders Baasmo Christiansens hverdag. For tiden spiller han førsteelsker Jørgen Herming i kritikerroste «Esther». Søndager flyr han til Oslo for å være Mikke. 

Mus og menn er en del av Anders Baasmo Christiansens hverdag. For tiden spiller han førsteelsker Jørgen Herming i kritikerroste «Esther». Søndager flyr han til Oslo for å være Mikke. 

På forsiden nå