Lokal og universell

Magne Sandøy farer stilt med det han brenner for. Men i bildene får han frem sitt engasjement; menneskets smerte, tro, håp og lengsel. Fra sitt stabile lokale ståsted lager han universell kunst.

Saken oppdateres.

Hos Hanne Harstad i Galleri Hanne har Magne Sandøy vært fast utstiller i mer enn 20 år. 12 år er gått siden han hadde sin forrige separatutstilling her, og mye er skjedd i Sandøys stille kunstnerliv. Utallige akvareller er penslet ut og spredt på et fornøyd publikum, og en rekke malerier er malt, også det til glede for mange. Atelieret og visningsgalleriet på Salteriet hjemme i Råkvåg står stadig åpent for interesserte, og på Bryggeutstillinga i den samme fjordbukta har han også satt sitt preg gjennom mange år. Sine forsiktige skritt ut i verden har han tatt i retning av Trondheim; i tillegg har Galleri Arktica i Buvika og Galleri F 12 i Stavanger vært faste kontakter. Fortsatt kan han spørre seg om hvordan det hadde blitt om han hadde blitt værende i Oslo etter studieårene med Ludvig Eikaas og Halvdan Ljøsne. Begge de aldrende professorene har på sin side i alle år lurt på hvordan det gikk med Magne Sandøy fra Rissa.

Nå viser han i hvert fall for publikum i Trondheim hvor han har kommet; både i livet og kunsten, for her er det sammenheng.

Til torsdagens åpning er Sandøy denne gang kommet hovedsakelig med malerier. Mens de populære akvarellene med naturmotiv har fått plass på de mindre veggene i galleriets intime rom mot gaten, fyller maleriene de indre galleriveggene og kommer godt til sin rett på de store hvite flatene der. Motivene er mange og varierte, men et fellestrekk er likevel mennesker som står vendt fra betrakteren mot en lysende bakgrunn; en døråpning, en skog eller andre fysiske elementer som lyset trenger seg igjennom. Sik presser optimismen seg på, om forgrunnen menneskelig kan virke aldri så dyster. Natur viker gjerne plassen for kulturlandskap og arkitektur i Sandøys malerier, ofte kirker og andre bygninger som leder tanken til sørøstre deler av Europa. Og fra Balkan har Sandøy i mange år også hentet inntrykk og inspirasjon, først og fremst i Bulgaria, som han har gjort til sitt andre hjemland. Med sin allmenngyldig tematikk og vide perspektiv er det noe langt annet enn en lokal heimstadkunstner vi møter i Magne Sandøys utstilling.

Billedkunstneren Magne Sandøy ser langt og vidt i sine bilder, som nå er kommet til sin rett i Galleri Hanne i Trondheim.

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå