NRK vil ha reality-TV

Nå kaster statskanalen seg også på reality-bølgen. Per Sehlstrøm i NRK roser "Big Brother", og skulle gjerne sett programmet på egen kanal. Men medieprofessor Helge Østbye mener programmet ville ha vært tvilsomt på NRK.

Saken oppdateres.

Per Sehlstrøm, formatsjef i NRKs underholdningsavdeling, sier til Aftenposten at NRK vurderer ulike former for reality-tv. - Det interessante for oss er at noe kan gjøres flermedialt, noe som integrerer TV, radio, internett og telefon, sier Sehlstrøm.

NRK var i forhandlinger om programmet "Farmen" som begynner på TV 2, men takket nei. Derimot synes Sehlstrøm at "Big Brother" kunne vært interessant å ha sett på NRK. Han roser TV Norges presentasjon av programmet.- Jeg synes de gjorde "Big Brother" svært interessant, og med god margin til søppel-TV, sier Sehlstrøm.Medieprofessor Helge Østbye ved Universitetet i Bergen synes derimot at "Big Brother" på NRK ville ha vært tvilsomt.

- Hva vil skje med norsk fjernsyn når til og med statskanalen kaster seg på reality-TV bølgen?

- Det aspektet jeg har mest problemer med er at deltakerne skal stemme hverandre ut og bli kvitt hverandre, sier Østbye til adressa.no. Østbye synes dette representerer et samfunnssyn som er problematisk.- NRK bør tenke seg om for alvor før de gjør dette, sier professoren. Utfordringen for NRK er å tilfredsstille både massepublikum og det politiske miljøet som fastsetter lisensen for kanalen.- Det er liten vits i å opprettholde en allmennkringkasting uten publikum eller hvis kommersielle kanaler kan tilby det samme. NRK har en smal sti å jobbe innenfor, der de risikerer å falle ned på begge sidene, mener Østbye.

En allmennkringkaster som NRK skal ha et bredere programtilbud enn de kommersielle kanalene. Østbye synes ikke det er problematisk at NRK sender kommersielle programmer så lenge de også beholder den seriøse biten. Problemet med begrepet reality-TV er at det rommer mye forskjellig. Østbye minner om at NRK sendte en slags reality-TV allerede for 15-20 år siden.- Trond Viggo Torgersen hadde med seg noen ungdommer i et hus. De ble filmet over noen dager. Jeg minnes en scene der ei jente fortalte om en episode hjemmefra mens hun gråt. Det var et sterkt øyeblikk, forteller Østbye.BBC-programmet "Veterinærene" som ble sendt på NRK var også en form for reality-TV. Østbye mener et slikt program er en uproblematisk videreføring av dokumentarsjangeren.

BBC skal sende mer reality-TV. Første verdenskrig blir modell for et nytt program der 25 unge menn skal tilbringe opptil to uker i skyttergraver i Frankrike. Der skal deltakerne utsettes for stressfaktorer som kulde, tåregass, gjørme og rotter. Innspillingen begynner til neste år. Ifølge BBC har mange meldt seg til tjeneste til den noe hardere virkeligheten enn nordmenn kjenner til fra TV-skjermen.

TV Norge hadde stor suksess med "Big Brother". Nå ønsker også NRK å sende reality-TV. 

TV Norge hadde stor suksess med "Big Brother". Nå ønsker også NRK å sende reality-TV. 

På forsiden nå