Heftig besøksstatistikk for dokumusikal

Gutta i Berlevåg mannsangforening sjarmerer kino-Norge i senk. «Heftig & begeistret» er i ferd med å bli tidenes mest sette norske dokumentarfilm.

Saken oppdateres.

På landsbasis er Knut Erik Jensens film til nå sett av drøyt 45 000 - noe som får utleiebyrået Europafilm til å gni seg i hendene. Størst respons har filmen naturlig nok fått i Nord-Norge, men resten av landet kommer tydeligvis raskt etter.

I Svolvær har man gått mann av huse og trosset snødrev og kuling for å hygge seg med sangergutta. Det har ført til at en størrelse som James Bond har måttet stille seg i skammekroken på besøksstatistikken. Til og med «Sound of Music» blir en taper!

Pris som beste film ved Gøteborg Film Festival hjelper også på interessen, så klart. De mest optimistiske snakker allerede nå om at dette kan bli Norges kandidat til Oscarprisutdelingen neste år. Felles for alle steder filmen blir vist, er at publikum applauderer og forlater kinosalen litt varmere rundt hjerterota - og med smilet på lur.

Trondheim Kino har heller ikke noen grunn til å klage på besøket, opplyser Inger Ressem. Nærmere 3000 besøkende så langt. Forrige uke var besøket 647, for å ta seg opp til 1712 inneværende uke. Det er kinoen meget godt fornøyd med. Kinoen har spesialtilbud til kormedlemmer, og det hender at disse reiser seg og synger med!

Ser man på besøksstatistikken for dokumentarfilm på kino i Norge, antar man at Oscar-vinneren «Kon-Tiki» fra 1950 er nærmest uslåelig. Fortellingen om Thor Heyerdahls legendariske flåteferd var en film alle måtte se. Dessverre finnes det ikke noen besøkstall så langt tilbake. Norsk Filminstitutts statistikker strekker seg ikke lenger tilbake enn til rundt 1960. Ser man på noen av tallene fra denne periden, får man et klart inntrykk av at «Heftig & begeistret» er i ferd med å innta en lederposisjon innen sin sjanger, dokumentarfilm:2001: «Heftig & begeistret» - 45 0001998: «Leve blant løver» - 36 4391998: «Junkies» - 12 4481995: «Boomerang» - 4500

På forsiden nå