Øvelse Basic Winter

Det er iskaldt. Vanvittige smell høres når 16-17-åringer trener med AG3. De ferske medlemmene i HV-ungdommen har sin første vinterøvelse.

Saken oppdateres.

En kamuflasjefarget militærbil svinger inn på parkeringsplassen på Persaunet leir. Det er tidlig lørdag morgen og kuldegrader. To menn stiger ut av bilen og setter kursen mot en av bygningene. De presenterer seg som løytnant Tore Tofte (31) og sersjant Svein Arne Eggen (24). HV står det over døra på bygningen.

- Søren, jeg har glemt nøklene, sier løytnant Tofte.

- Kaffetrakteren står heldigvis i gangen.

Gangen er militærgrønn og lang. En sofa er plassert helt i enden av den. På veggene henger det masse bilder. Et av dem viser noen særdeles unge gutter i uniform som skjærer grimaser idet de kommer ut av et røykfullt telt.

Det er CS-gass (gass som irriterer slimhinnene) de utsettes for . . .

- Jeg var gjennom det der da jeg var 16 og syntes det var dritkult, sier Eggen.

- Det er ikke lov lenger å utsette ungdommene i Ungdomsheimevernet for slikt, forklarer Tofte.

Etter Hadelands-drapene i 1981, hvor to av gjerningsmennene fra det høyreekstreme miljøet hadde sin bakgrunn i Heimevernet, har det vært mye debatt rundt HV-ungdommen. Nylig ble det foreslått at man skulle nekte dem skytetrening:

- Hadde vi droppet skytetreningen, ville HV-ungdommen blitt som en hvilken som helst speideravdeling og da kunne det vært det samme, sier Tofte og skjenker opp i kaffe.

- Men vi er veldig oppmerksomme på grumsete holdninger, sier Tofte og legger til at de ikke har opplevd noe «grums» i Trøndelag de siste årene.

Tofte er leder for Ungdomsheimevernet i Trondheim.

- Det tar to timer å kjøre, så vi må vel dra nå? Spør sersjant Eggen.

Denne lørdagen har Ungdomsheimevernet i Sør-Trøndelag øvelse i Haltdalen, og øvelsen har fått navnet «Basic Winter». Tofte og Eggen har ansvaret for at utstyret er i orden. De setter fra seg kaffekoppene og går ut til bilen.

Først må de fylle drivstoff. Deretter svinger den store bilen utpå E6 med kurs sørover.

Veien opp til øvingsområdet i Haltdalen er såpeglatt. Utenfor HV-bygningen har noen av de eldste ungdommene samlet seg rundt et bål. Inne i bygningen sitter befalet og koker kaffe.

Tofte tar av seg ytterjakka. Han var bare 15 år da han søkte om å få bli med i Heimevernet. Allerede på det tidspunktet hadde han bestemt seg for å søke befalsskolen. Han har også tjenestegjort i utlandet . . .

- Systemet forandrer deg enten du vil det eller ei. Jeg sliter for

eksempel med tellekanter i klesskapet, smiler Tofte og legger til:

- Du lærer mye nyttig også. Disiplin for eksempel.

Han blir avbrutt av en stor skuddsalve.

Skuddsalven kommer fra skytebanen. 12 av de yngste ungdommene ligger på betonggulvet på skytebanen med hver sin AG3 der automatikken er avslått. De får bare skyte ett og ett skudd. Befalet kontrollerer at alle har satt i magasinet riktig.

- Er alt klart med sikringen? Roper en sersjant og ungdommene nikker.

- OK! Da skyter vi.

Tofte og Eggen fikler frem øreproppene fra lommene sine. Det smeller noe helt vanvittig når skuddene går. Helt til venstre ligger en jente. Hun heter Hilde Skjærvold, og er ikledd hvit bukse og grønne, svære støvler. Det lyse håret skjuler hørselsvernet. Hun skyter tre skudd mot blinken.

Skytebanen er dekket av snø, et og annet grønt grantre stikker opp.

Hilde er 17 år og hun har ikke bestemt seg for om hun vil inn i Forsvaret «på ordentlig». Men det vil Arne Johnsen (16), Karl Christian Kviseth (17) og Emil Johansen (16) som ligger ved siden av henne og skyter.

- Å være med i HV-ungdommen kan gi oss en flying start når vi skal søke på befalsskolen, sier Karl Christian.

Karl Christian er lagfører for sin gruppe i Ungdomsheimevernet:

- Jeg lærer å ta ansvar. Jeg lærer å samarbeide . . .

- Og du lærer å holde ut, flirer Emil og legger til at de hadde det ganske vondt natten i forveien:

- Vi fikk ikke sove, fordi «noen» var utenfor leiren vår og lusket.

De fire får beskjed om å skyte videre. Løytnant Tofte ler litt i bakgrunnen, han hvisker:

- Det eneste som lusket rundt leiren deres i natt var fantasifigurer. De er så nervøse for at de eldre ungdommene skal komme og skremme dem.

For mens Emil, og de andre deltar i Basic Winter for å lære å overleve i kulda, er de eldre ungdommene med for å lære seg patruljetjeneste. Dette innebærer at de skal «snike» seg innpå de yngre . . .

Men akkurat nå er de eldre ungdommene harmløse der de står og varmer seg rundt et bål ute på gårdsplassen.

- Det skjer ikke ofte at vi får varme oss med å tenne bål, sier en snufsete hvitkledd gutt ved navn Torgrim Schintler (17). Ved siden av ham står lagfører Øyvind Eidem (18). Det er slutt på pausen, og Eidem brøler til de andre at de må finne frem utstyr. Laget hans skal på skitur.

- Folk har et så feilaktig bilde av Ungdomsheimevernet. De tror alt handler om å springe rundt og skyte vilt med våpen. Folk tror det er en skikkelig Rambo-kultur her, sier Øyvind mens laget lemper ut NATO-plankene (ski).

Hilde Gabrielsen (18) spenner skiene på seg. Hun fikk lyst til å melde seg inn i Ungdomsheimevernet etter at ekskjæresten hennes var inne til førstegangstjeneste.

- Jeg var redd jeg kom til å være den eneste jenta. Det var jeg heldigvis ikke. Det er ikke sånn «se bort, jeg må skifte», flirer Hilde og demonstrerer med å dekke til kroppen sin.

Over 2500 ungdommer i alderen 16-21 år er med i HV-ungdommen - mer enn 20 prosent av disse er jenter.

Ungdomsheimevernet har møtt en del motstand. Ikke alle er like begeistret for at tenåringer løper rundt og leker krig, og da det viste seg at den ene av de to siktede i Baneheia-saken hadde vært aktiv i HV-ungdommen i flere år, blåste debatten opp på nytt.

Barneombudet har flere ganger gått inn for å heve aldersgrensen for HV-ungdommen, men har møtt motstand fra både Heimevernet og Forsvarsdepartementet.

- Det finnes ingen militære strategiske grunner for å la barn under 18 år være med i Heimevernet. Uansett hvordan man vrir på dette, så er Heimevernet en del av militæret - og vi synes ikke det er riktig at barn skal delta på våpentreninger, sier barneombud Trond Waage, som legger til at det er nok av kommersielle krefter som påvirker barn som det er, så som dataspill som bruker reelle typebetegnelser på våpen og detaljrik beskrivelse av hvordan de virker.

- Vi vet at barn som har blitt trent i våpen, kan finne på å bruke våpen i andre sammenhenger. Det finnes en rekke tragiske

eksempler på akkurat dette. Internasjonalt jobbes det nå intensivt for å stoppe all våpentrening av barn under 18 år. Men vi slåss mot store krefter, og selv om Heimevernet er en liten brikke i det hele, så er det viktig at Norge viser et internasjonalt ansvar og vedtar at ingen våpentrening skal gis ungdom under 18 år, sier Waage.

- Jeg kan forstå at enkelte er skeptiske til at vi har så unge medlemmer i HV-ungdommen, men det er viktig å huske på at vi ikke behandler ungdommene som soldater. Vi som er befal, fungerer mer som onkler, sier Tofte.

Befalet har benket seg innendørs med hver sin primus. Ser-sjant Eggen legger noen baconskiver i panna. Utenfor forbereder ungdommene seg på å sette opp knappetelt. Natten i forveien fikk de yngste ikke opp teltene sine før langt på natt, i dag startet de arbeidet litt tidligere. HV-ungdommen i Trondheim reiser ut på slike øvelser en gang i måneden. I tillegg møtes de hver tirsdag på

Persaunet.

Hilde, Arne, Karl Christian og Emil står ute og småfryser. Det begynner å bli kaldt, det begynner å bli sent også, og de fire må møte uthvilt morgenen etter - da skal de nemlig ut på skimarsj.

- Hva sier foreldrene deres til at dere er med?

- Mamma sier ikke så mye. Pappa var yrkesoffiser, sier Emil.

- Pappaen min ble dimmet etter seks timer, sier Arne.

De ler, og går for å sette opp knappeteltet.

Basic Winter er ennå ikke over . . .

På forsiden nå