Ane Dahl Torp lykkelig over sin første Hedda-pris

-Det er heftig å få denne prisen. Den henger høyt, sier skuespiller Ane Dahl Torp (36).

Ane Dahl Torp fikk Hedda 2012 for beste kvinnelige hovedrolle. Prisene ble delt ut på Det Norske Teateret søndag kveld.  

Saken oppdateres.

Søndag kveld ble hun hedret med sin første Hedda-pris.

Ane Dahl Torp fikk prisen for beste kvinnelige hovedrolle for sin strålende dobbeltrolle i Bertolt Brechts «Det gode mennesket fra Sezuan» på Det Norske Teatret.

– Det ligger en stor anerkjennelse i denne prisen, sier Ane Dahl Torp.

Det var første gang hun var nominert til Hedda-prisen, som deles ut årlig for fremragende prestasjoner innen norsk scenekunst.

Mattis Herman Nyqvist stakk av med prisen for beste mannlige hovedrolle for sin innsats i Molières «Misantropen» på Rogaland Teater. Den unge skuespilleren ble også nominert til prisen i 2010 for hovedrollen i «Sangen om den røde rubin» på Riksteatret.

Også regissør av «Misantropen», Sigrid Strøm Reibo, ble hedret med Hedda-pris søndag kveld.

Sin egen fetter

Årets priser ble delt ut under en festforestilling i Det Norske Teatret.

– Ane Dahl Torp får prisen for sin nyanserte, troverdige og gjennomførte framstilling av en varm, naiv og godhjertet kvinne som i møte med livets harde virkelighet ikke ser annen råd enn å skifte kjønn. En strålende og overbevisende tolkning, skriver juryen blant annet i sin begrunnelse for å gi Dahl Torp prisen.

I «Det gode mennesket fra Sezuan» spiller hun dobbeltrollen som Shen Te og sin egen, imaginære fetter.

– Jeg koste meg veldig med rollen og var overrasket over at det gikk så godt som det gjorde. På forhånd var jeg veldig spent på hvordan det skulle gå å få til en dialog med publikum, slik Brecht legger opp til. Men jeg fant veldig stor glede i det, sier Ane Dahl Torp.

Nynorsksuksess

Det ble en stor kveld for landets nynorskteater. På hjemmebane fikk de også prisen for årets forestilling – «Abrahams barn».

Enmannsforestillingen med Svein Tindberg har vært spilt for fulle hus på Det Norske Teatret, der den har vært sett av cirka 35.000 personer. Til høsten kan forestillingen om de store verdensreligionene oppleves landet rundt når Tindberg drar ut på turné med Riksteatret. Kjetil Bang-Hansen har regien for suksessforestillingen.

– Jeg smiler fra øre til øre. Jeg er lykkelig som et lite barn, sier Svein Tindberg.

Han er stadig overrasket over at folk vil komme å høre ham snakke i to og en halvtime om de store verdensreligionene.

– Det er jo ingen selvfølge. Å få prisen for en slik forestilling er fantastisk, sier Tindberg.

Det er første gang den rutinerte skuespilleren får en Hedda-pris.

Det Norske Teatret hanket også inn prisen for beste kvinnelige og mannlige birolle. Disse to prisene gikk til Gjertrud Jynge og Torbjørn Eriksen for sine roller i «Sorgen kler Elektra».

Konferansierer hedret

Heddaprisens konferansierer – den avgående ledertrioen ved Torshovteatret – ble også hedret med pris. De tre – Mariann Hole, Thorbjørn Harr og Jan Gunnar Røise – har i sitt komilabprosjekt de siste to årene satt opp den ene suksessen etter den andre. Søndag fikk de Heddaprisen i klassen «særlig kunstnerisk innsats».

– De tre har lyktes over all forventning, mener juryen.

Årets ærespris gikk til IdaLou Larsen (77), teateranmelder og mangeårig sekretær for Hedda-juryen. Æresprisen deles ut av en egen komité som ledes av Nationaltheatrets sjef Hanne Tømta.

Hedda-prisene 2012

Prisene ble delt ut på Det Norske Teatret søndag. Vinnere:

  • Beste kvinnelige hovedrolle: Ane Dahl Torp for rollen som Shen Te i «Det gode mennesket frå Sezuan», regi Philip Tiedemann, Det Norske Teatret
  • Beste mannlige hovedrolle: Mattis Herman Nyquist for rollen som Alceste i «Misantropen», regi Sigrid Strøm Reibo, Rogaland Teater
  • Beste kvinnelige birolle/medspiller: Gjertrud Jynge for rollen som Christine Mannon i «Sorga kler Elektra», regi Eirik Stubø, og for rollen som Maria Steuber i «Tida og rommet», regi Eirik Ulfsby, begge Det Norske Teatret
  • Beste mannlige birolle/medspiller: Torbjørn Eriksen for rollen som Orin i «Sorga kler Elektra», regi Eirik Stubø, Det Norske Teatret
  • Beste regi: Sigrid Strøm Reibo for regien av «Misantropen» av Jean-Baptiste Molière, Rogaland Teater, og for regien av «Black Rider», Hålogaland Teater
  • Årets forestilling: «Abrahams Barn» , Det Norske Teatret
  • Beste barne- og ungdomsforestilling: «Veggen», Hordaland Teater
  • Beste visuell design: Boya Bøckman for den visuelle designen til De utvalgtes «Kunsten å bli tam», Black Box Teater
  • Særlig kunstnerisk innsats: Komilab-prosjektet ved Torbjørn Harr, Mariann Hole og Jan Gunnar Røise
  • Æresprisen: IdaLou Larsen
På forsiden nå