T-skjortens historie

De amerikanske soldatene la under 1. verdenskrig merke til at de europeiske troppene brukte bomullsgensere uten ermer.

Saken oppdateres.

Sammenlignet med tunge ulluniformer var dette en gave fra Gud, syntes amerikanerne og tok like gjerne med seg plagget over havet.

På 20-tallet ble ordet «T-shirt» trykket i «Merriam-Webster`s Dictionary». Under neste verdenskrig ble T-skjorta en standardisert del av den amerikanske hærens garderobe.

I 1951 sjokkerte Marlon Brando i filmen «A Streetcar Named Desire». Han rev av seg undertøyet og blottet sitt nakne bryst for et siklende publikum.

I 1955 ble T-skjorta skikkelig kul. I «Rebel Without a Cause» gav James Dean T-skjorta et nytt ansikt. Som symbol på den unge generasjonens trang til å gjøre opprør bidro John Wayne, Marlon Brando og James Dean til T-skjortas formalisering.

I løpet av 60-årene begynte folk å farge og trykke budskap på T-skjortene. Det oppstod flere sjangre innen T-skjorteverdenen.

På slutten av 60-tallet og ut i 70-åra begynte rock-and-rollerne å bruke plagget for alvor. De kunne tjene masse spenn ved å selge skjorter med sitt bandnavn på. Etterhvert kom idretten etter - de lisensierte T-skjortene. Plagget ble kommersialisert.

På 80- tallet tok det av på T-skjortefronten. 90-tallet likeså. Det finnes T-skjorter overalt, i all verdens farger, språk og størrelser.

En takk og en hyllest til amerikanerne.

På forsiden nå