- Vi bruker ordentlig oppskrift, forsikrer Aslaug Rustad som skal koke fire tonn blåskjell i en og samme gryte, under Trøndersk Matfestival.

Torsdag ble gryta for første gang testet med blåskjell. Se hvordan det gikk i videoen over.

Feirer sjømaten

Det er Herbert Klein ved restauranten Havfruen, som har gått i bresjen for det gigantiske blåskjellprosjektet, og gryta fyres opp på Torvet fredag 3. august klokken 13 under «Oi! Trøndersk Matfestival». Det er ikke bare for å markere Havfruens 25 års-jubileum, men også for å fremme mat fra det Aslaug Rustad kaller «den blå åkeren».

– Vi vil fremme blåskjell som er en fantastisk råvare, der det meste fremdeles går til eksport, sier Rustad i matfestivalen.

Mange bidrar

Gryta som skal romme fire tonn blåskjell, er spesialbygd av Landteknikk. Propansenteret står for varmen under.

– De har mye propan på lager, forsikrer Rustad.

Med representanter fra Guinness World Records, er målet å få gryta inn i rekordboka. I tillegg deles det ut skjell til den som vil ha, etter at rekorden er godkjent.

– Blir blåskjellene dampet med andre ingredienser?

–Ja, det blir vin, løk, fløte, olje, hemmelige krydder, en ordentlig blåskjellgryte, lover Rustad som torsdag ettermiddag overvar en av flere tester som gjøres i forkant.

Masse mat

Og de med en forkjærlighet for kolossale sjømatserveringer, har mer godt i vente på matfestivalen. Lørdag 4. august dekker nemlig Grøntvedt Pelagic og en rekke andre aktører fra Ørland på til gratis sildebord for 10 000 personer på Torvet i Trondheim.

Initiativtaker Herbert Klein måtte bruke snøskuffe for å fodele de enorme mengdene med skjell.