Flagget reddet Undset-minne

ROMA: Nesten hele den norske åndseliten var der, i den travle romerske gågaten. Men da Tordis Ørjasæter skulle avduke minneplaketten på huset der Sigrid Undset bodde i Roma, satt den røde kluten fast.

Saken oppdateres.

Dermed ble det det norske flagget som reddet høytidsstunden og åpenbarte skriften: La scrittrice norvegese Sigrid Undset (1882-1949) Premio Nobel per la litteratura 1928 qui soggiorno in questo palazzo 1909-1910, 1912-1913.

Dermed brøt jubelen løs fra flere hundre litterære og litteraturinteresserte nordmenn. De fleste deltakere på bokklubb-cruise i Middelhavet.

Klaus Hagerup var der, det samme var pater Kjell Arild Pollestad, Herbjørg Wassmo, Ketil Bjørnstad, Bab Christensen, Lasse Kolstad og Anne Grosvold. For å nevne noen.

Til Roma og Via Frattina kom Sigrid Undset første gang i 1909, etter at hun i ti år hadde vært kontordame om dagen og skrevet om natten. I leiligheten på toppen av Via Frattina 138 syntes hun at hun var nær himmelen. Det var her hun møtte maleren Anders C. Svarstad og for første gang i livet ble en elskende kvinne. Tre ganger var Sigrid Undset i Roma. Den første gangen fulgte hun i foreldrene Charlotte og Ingvald Undsets fotspor. Den andre gangen opplevde hun Roma som ung mor med en syk nyfødt sønn. Den tredje gangen fulgte hun sin gamle mor og sønnen Anders på en pilegrimsreise som troende katolikk.

Nidaros og Roma

Roma var det ene viktige punktet i hennes liv. - Det andre var Nidaros, sier leder av Sigrid Undset-selskapet Nan Bentzen Skille.

- Det var en hovedakse i hennes liv, både åndelig og geografisk. Hun følte seg også som en trønder, hennes far var trønder og hun besøkte bestefaren som arbeidet i Trondheim, sier Nan Bentzen Skille.

Hun er selv fra Levanger, men bosatt på Lillehammer de siste elleve årene. Der lever hun med Sigrid Undset - så å si dag og natt. Uten henne ville minneplaketten neppe kommet opp.

- Jeg er engasjert av Maihaugen for å arbeide med Bjerkebæk, med stedets historie. Og på fritiden leder jeg Sigrid Undset-selskapet, forteller hun.

Arbeidet med plaketten har pågått i mer enn to år. Da hun skrev til ambassadør Geir Grung i Roma, fikk hun til svar at en plakett i Roma ikke er noen enkel sak.

- Jeg måtte ha fotografier av gården, arkitekttegninger og tillatelser - fra Romas skjønnhetsråd, fra planleggingsmyndighetene, fra gårdeieren. Og alt skulle være i minst tre eksemplarer. Nå er plaketten oppe, og det synes jeg er veldig hyggelig. Det er riktig at vi merker pilegrimsløypen til Sigrid Undset. Hun er en av vår tids store pilegrimsførere, sier Nan Bentzen Skille.

- Den som først kom med uttrykket alle veier fører til Rom, var den engelske 1300-talls dikteren Geoffrey Chaucer, sier Nan Bentzen Skille. Hun har selv undervist i engelsk litteratur ved Universitetet i Bergen. - Min fascinasjon for Sigrid Undset kom gjennom den engelske litteraturen. Jeg oppdaget at de engelske dikterne hadde betydd langt mer for henne enn man før trodde, sier hun.

Lidenskap og alvor

- Hva er det med Sigrid Undsets verker som fascinerer deg?

- Lidenskapen hennes blir alle revet med av. Samtidig er hennes bøker og hennes liv fylt av et stort alvor. For henne var ikke livet noe å kimse av.

Og når Nan Bentzen Skille skal velge blant dikterens verker trekker hun frem Kristin Lavransdatter, som delvis foregår i Trøndelag, og Jenny. Den utspiller seg i Roma, i strøket rundt loftsleiligheten i Via Frattina. - Jenny rystes jeg over, hver gang jeg leser den, sier Nan Bentzen Skille.

Under høytideligheten i går snakket Karsten Alnæs om hvordan Sigrid Undset levendegjorde en gammel tradisjon da hun i 1909 dro til Roma. Før henne hadde mange norske åndsmennesker dradd til Den evige stad for å la seg inspirere og berike.

Det norske flagget på hel stang reddet avdukingen av minneplaketten over Sigrid Undset i Roma i går Nederst: Sigrid Undset malt i Roma. 
        
            (Foto: Agnethe Weisser)

Det norske flagget på hel stang reddet avdukingen av minneplaketten over Sigrid Undset i Roma i går Nederst: Sigrid Undset malt i Roma.  Foto: Agnethe Weisser

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå