Med hammer og meisel

Han er idrettskjendisenes favorittkirurg. Men hverdagen hans er denne: Med hammer og meisel setter han inn kunstig hofte på en «helt vanlig» pasient.

Saken oppdateres.

Vegard Ulvang, Bjørn Dæhlie, Thomas Alsgaard, Kristen Skjeldal, Knut Tore Apeland, Kathrine Rokke, Frode Scheie, Jon og Lars Rønningen har to ting til felles:

De tilhører kremen blant utøverne i sine idretter - og de er blitt operert for prolaps i ryggen av RiT-doktor Otto Schnell-Husby (45).

Operasjonsstue 13

UKE-Adressa fikk bli med inn i det aller helligste; operasjonsstue 13 på Regionsykehuset i Trondheim (RiT). Ortopeden på RiT er størst i landet og med seksjonerte arbeidsoppgaver over et meget bredt felt. Vår operasjon skal gi en 45 år gammel mann et fullverdig liv takket være kunstig hofteprotese.

Pasienten er milevis unna Bjørn Dæhlie både i skisporet og når det gjelder kjendisstatus. Men operasjonen er ikke mindre viktig av den grunn. Tvert i mot, mener dr.med Schnell-Husby og går like godt løs på hele historien om hofteproteser, som startet allerede på slutten av 1800-tallet. . .

- Ærlig snakket, Schnell-Husby, vår hofteinteresse er et nytt forsøk på å få skrive om idrettskjendisenes operatør - første gang var etter Ulvang-operasjonen for fem år siden. . .

Schnell-Husby kaster seg plutselig tilbake i kontorstolen og slipper løs en orkan av en latter:

- Jeg skjønte da det!

Lang venteliste

- Hvorfor valgte Dæhlie, Alsgaard og Ulvang deg?

- Jeg jobber på Norges største ortopediske avdeling og har fordelen av å fordype meg innen to fagområder; hofte- og ryggkirurgi. Innenfor disse områdene har jeg utviklet spisskompetanse. I tillegg har jeg interessert meg for idrettsfolk og skadene de får i ryggen. Så begynte snøballen å rulle.

- Dæhlie, Rokke og Apeland er de eneste av idrettsstjernene du har operert privat og ikke på RiT?

- 2000 pasienter står på venteliste ved ortopedisk avdeling. Vi har ingen mulighet til å ta inn folk utenom køene. Dæhlie-forespørselen ble rettet til privatvirksomheten min ved Klinikk Stokkan.

- Forstår du at folk reagerer negativt når Thomas Alsgaard blir hasteoperert av deg på RiT?

- Alsgaard ble ikke hasteoperert. Han sto tre måneder på venteliste, slik andre gjorde på det tidspunktet.

- Han bor på Østlandet og har vel strengt tatt ikke noe på RiT å gjøre - selv om han har kjøpt gårdsbruk på Fosen?

- Det er fritt sykehusvalg her i landet og vi får henvist idrettsfolkene via medisinsk personell, dette er ikke forskjellsbehandling. Men jeg skjønner at folk reagerer på det man tror er sniking i køen - eller at man tror at vi gir idrettsutøverne bedre behandling. Det gjør vi ikke. Alle får den samme type behandling.

- Hvor mye opererer du privat?

- Mellom én og fire rygger per måned. I dag gjør jeg nesten bare trygdeoppdrag på Klinikk Stokkan, det er noe å tenke over, sier Schnell-Husby.

Håndverkere

Otto Schnell-Husby leser krimbøker, hører på gamle Beatles-låter, Miles Davis, Sinatra og Bruce Springsteen, går i fjellet. Han kommer fra en håndverkerfamilie i Bergen, som begynte å vandre langs kysten på Hansatiden. Oldefar var bødtker (tønnemaker), bestefar smed, mens far er rørlegger.

- Derfor ble jeg også håndverker. Dere så jo selv på operasjonsstua i dag; jeg var forskalingssnekker, murer, bilmekaniker, sier trebarnsfaren, som bor på Byåsen i Trondheim.

Han er en av to kirurger nord for Bergen som må utføre alle typer ryggoperasjoner og må stille til start uansett hvor dårlig det passer når ulykken har rammet noen. Derfor måtte han bli med helikopteret fra hytta og ned til sykehuset i fjor påske samme hvor mye han trengte avkobling fra jobben akkurat da.

- En avbrutt påskeferie er vel ikke så farlig når betalingen er god?

- Betalingen for å ha beredskap er 560 kroner per måned. Synes du det er mye? Men jeg får selvsagt betalt for overtiden.

- Og det gjør deg rik?

- Jeg tjener 39 000 kroner brutto i måneden i overlegestilling ved RiT, inkludert overtid og helgevakter. Det er fem lønnstrinn under oslosykehusene, fordi fylkeskommunen har valgt lavest mulig lønnstrinn. Men jeg tjener bra på å jobbe privat ved Klinikk Stokkan når jeg avspaserer, sier Schnell-Husby.

Blindtarm

Han kaller prolapsoperasjonene «ryggens blindtarmoperasjoner» og beskriver sine to hovedoperasjoner slik:

- Mikrokirurgisk prolapsfjerning er en relativt liten prosedyre - mens hofteoperasjoner er langt mer omfattende kirurgi med svære redskaper og ofte mye blødning. For meg er det veldig tilfredsstillende med variasjonen innenfor fagfeltet. Når det gjelder ryggoperasjoner handler det om mye mer enn prolapskirurgi; svulster på ryggsøylen, bruddbehandling, deformiteter og slitasjeforandringer.

- En kan få inntrykk av at ryggen til idrettsfolk ikke tåler all verden - eller er det overtrening som fører Dæhlie & co. til deg?

- 50 prosent av befolkningen klager over vondt i ryggen nå og da, 20 prosent har symptomer på stumme prolaps; skiveprolaps uten symptomer. Når det gjelder idrettsfolk, kan de tilsynelatende mange skadene skyldes tilfeldigheter. Feiltrening eller for hard trening kan også være en årsak. Det forskes på dette nå.

Operert selv

Schnell-Husby er selv operert for ryggprolaps. To ganger. Derfor trener han fire ganger i uka, styrke og kondisjon, og tar legens beordring om ryggøvelser på alvor.

- Jeg har stått bøyd over operasjonsbordet i 20 år, ikke rart jeg har fått dårlig rygg, ler han. Akkurat denne dagen utfører han to operasjoner. Det gjør han stort sett hver ukedag. Det er blitt 2000 hofteproteseoperasjoner til nå. Schnell-Husby foreleser om RiTs vellykkede protesemetode ved flere internasjonale konferanser årlig. 45-åringen som ble operert under UKE-Adressas overvåking har to kunstige hofter. Denne dagen fikk han byttet ut den ene, på dagen syv år etter at den ble satt inn - av Schnell-Husby. Slitasje gjør at protesene må skiftes ut.

- Jeg er som en bilmekaniker som skifter en simmerring, flirer kirurgen fornøyd.

- Kommer Dæhlie tilbake i verdenstoppen?

- Vet ikke. Han har en alder som tilsier at karrieren nærmer seg slutten. «Jeg har stått bøyd over operasjonsbordet i 20 år, ikke rart jeg har fått dårlig rygg»

På forsiden nå