Advokat Cato Schiøtz:

- Sørsia Gerilja kan bli dømt

Et kunstverk har aldri før endt med injuriedom i Norge. Men nå kan rapperne i Sørsia Gerilja ha trampet over grensen, mener advokat Cato Schiøtz.

Saken oppdateres.

- Det går en grense, og dette er farlig nær, sier Schiøtz etter å ha hørt innholdet i Sørsia Geriljas tekst «Fuck you».

Der kaller de en navngitt politikvinne «makkaludder» (makka = amfetamin) og sier de har sett henne på makkaparty. Nå mener Schiøtz det er riktig av politiet å gå til sak fordi det er viktig å prøve ut hvor grensen går. Det finnes nemlig svært liten rettspraksis på dette området.

- Meg bekjent har aldri noen i Norge gått til injuriesøksmål på grunn av satire, som dette vel kan regnes som.

- Hvor langt kan man gå før ytringsfriheten må begrenses i kunst? - Langt! Jeg vet ikke hvordan en domstol vil reagere på dette, men jeg tror at rapperne kan ende opp med dom i tingretten og lagmannsretten, for så å bli frikjent av Høyesterett. Der har man en tradisjon for å verne om ytringsfriheten, sier Schiøtz.

- Ikke satire

Tom Åge Dahl i Sør-Trøndelag politidistrikt frykter ikke at ytringsfriheten er i fare dersom Sørsia blir dømt.

- Ytringsfrihet er en rettighet, men den medfører også plikter. Man må snakke sant. Når noen kommer med påstander som bevisst er uriktige, må vi markere hva vi mener, sier Dahl.

Han oppfatter ikke Sørsias tekst som satire.

- Å beskylde en som jobber med narkotikabekjempelse for å være narkoman, er krenkende. Vi vet hva som ligger bak, og jeg tror det er ærlig ment, sier Dahl.

Mats Værlien i Sørsia bekreftet i går overfor Adresseavisen at han er midt inne i en rettssak på grunn av et hasjbeslag. Men han vil ikke kommentere om teksten er en hevnaksjon mot politiet.

- Kan bli martyrer

Ikke alle er like enig at det er lurt av politiet å anmelde saken Thomas Talseth, redaktør i ungdomsmagasinet Spirit, mener Sørsia bare får den oppmerksomheten de vil ha.

- I hip hop er det slik at dårlig PR er god PR. Rap-publikum synes sånt er bare tøft. Skulle Sørsia Gerilja bli dømt for dette, kan de få martyrstatus, mener Talseth. Han synes også at saken er prinsipielt viktig.

- I musikk, og rap spesielt, kan man bortforklare grove uttalelser med at de er fiksjon. Det gjør Eminem når han hevder at hans alter ego Slim Shady står for uttalelsene. Det kan være uheldig når dette utnyttes for å slenge dritt om folk man ikke liker, men jeg mener det er prisen man må betale for ytringsfriheten, sier Talseth.

Han får støtte av rap-journalist Martin Bjørnersen.

- Det er mulig Sørsia Gerilja tramper over en grense her, ikke minst fordi den navngitte politikvinnen ikke er noen offentlig person. Men dersom de blir dømt, tramper vi over en mye verre grense. Kunst bør være en ventil for å lufte meninger, sier Bjørnersen.

Anmeldelsen er ikke levert inn foreløpig, fordi politikvinnen som omtales i sangen, er på ferie.

- Men den skal leveres inn over helga, så får en saksbehandler avgjøre om det blir sak, sier Tom Åge Dahl.

Han understreker at saken trolig skal behandles av et annet politidistrikt.

 
        
            (Foto: IVAR MØLSKNES)

  Foto: IVAR MØLSKNES

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå