– For meg er den nye plate allerede en suksess. Jeg føler jeg har reinkarnert meg selv både innvendig og musikalsk. Renska opp i mye uviktigheter og satt fokus på låtene, sier Askil Holm fra Namsos, som har gitt plata si den talende tittelen «Ei ny tid».

Lært av mestrene

Inspirert av trønderrockere som Åge Aleksandersen, Terje Tysland, Hans Rotmo og D.D.E., men også DumDum Boys og Motorpsycho, har Askil Holm slått seg sammen med komiker og skuespiller Jon Niklas Rønning for å skrive tekster til plata.

De to møttes på Rockefeller og lagde raskt en parodi på Marit Voldsæthers revynummer «Hvem faen er Askil Holm», og samarbeidet var så fruktbart at de tok fatt på ei hel plate.

«Ei ny tid» er et dokument over oppvekst på 90- og 2000-tallet, og starten på en ny karriere for Askil Holm.

– Jeg har gått mange sidespor, men nå føles det som at jeg er på riktig vei. Musikk har aldri vært viktigere for meg enn nå. Jeg har en sultenhet, forklarer han.

– Endelig føler jeg at jeg har fått et fotfeste jeg ønsker å bygge videre på. Det er mye jeg har lagt bak i hodet og bak i livet.

Lenge lovende

Askil Holm har alltid vært en av våre mest lovende musikere, med stort gjennombrudd på Bylarm i 2001 med låta «The Boy With The Boomerang» og platekontrakt med Universal. Så kom den uvirkelige suksessen med «Hallelujah»-gruppen, som skygget over solokarrieren. Holm understreker at rockestjernedrømmen er slett ikke lagt død, selv om han nå har gått over til trøndersk.

– Bylarmambisjonene var annerledes, den gang var det mer å realisere seg selv og bli rockestjerne. Den drømmen dør aldri, da må man begynne med noe annet. Men fokuset er flyttet mer fra det personlige ønsket om å bli kjent, til å bli en låtskriver folk kan finne trøst og glede i. Der har Åge vært et viktig nav.

Nytt publikum

Holm og Rønning satte seg ned og pløyet gjennom store doser trønderrock før de tok fatt på arbeidet, og har også konsultert Terje Tysland underveis. Holm håper og tror han kan nå et nytt publikum med sitt norskspråklige album.

– Jeg har aldri fått så mye respons på ei plate før. Samtidig er det stort sprik i plata, den har både gravøl og fest. Min tese er at folk vil finne noe å kjenne seg igjen i.

Med låter som «Ingen fest uten skinnvest» finner vi kanskje Askil Holm på Sommerfestivalen i Selbu neste sommer?

– Hvorfor ikke. Jeg mener gode låter ikke har noen sjangerbegrensninger. Selbu eller Olavsfestdagene, jeg har ingen sjangerbegrensninger. Det er ikke enten-eller, det er både-og. Det er en plate skrevet med ungdommelig mot, men med voksen baktanke.

Gifter seg i januar

Med barn og forlovelse har hverdagen endret seg for Holm, noe som gjenspeiles i platens mer filosofiske låter.

– Det er klisjefullt å si, men når man får barn, blir det noe konkret å engste seg for. Både verdenssituasjonen og kjærligheten til hun jeg er sammen med. Hovedutfordringen for meg før, har vært å trenge gjennom med tekster folk kjenner seg igjen i, komme til kjernen. Melodier og det å synge høyest mulig på refrengene, var viktigere. Men nå har jeg tekster som gjør at jeg kan stå på scenen og tenke at det er livet mitt jeg synger.

LES ANMELDELSEN I ADRESSEAVISEN FREDAG