Full fest for flott hus

- At vi har fått til dette er en bekreftelse på at vi kan klare det meste, sa prosjektleder Harald Nissen under den offisielle åpningen av Strandveien 37.

Saken oppdateres.

Rundt 400 mennesker deltok på åpningsfesten. Med et spesialkomponert åpningsverk framført på instrumenter som luftvernsirene, stålrør og flammeorgel var tonen satt for en spesiell og særdeles stemningsfull åpningsfest på Svartlamoen. Anledningen var å feire at boligene i massivt tre nå er innflyttingsklare.

- Vi ville lage noe annerledes, ettersom det er et annerledes hus, sier komponist Truls Lorentzen i «The Four». Sammen med Dora Hardkor og Pål Bøyesen, som hadde det visuelle ansvaret for åpningsshowet, lyktes svartlamonittene både å ivareta annerledesheten sin og å bergta publikum.

Dora Hardkor hadde for anledningen delt seg inn i tre grupper, fordelt på to etasjer og tre vinduer i nyhuset. I ytterligere tre vinduer ble det vist filmklipp fra den aller første King Kong-filmen. Med en ellers mørklagt fasade fungerte de opplyste vinduene som levende tablåer, for publikum som hadde samlet seg på gaten utenfor den nye hovedbygningen. Da tiden var inne for åpningstalen dukket det opp to blå øyne og en rosa munn som fylte hvert sitt vindu. Da kjempemunnen begynte å snakke viste det seg at det var prosjektleder Harald Nissen, i Svartlamon Boligstiftelse som via videofilm fremført takketale til alle de involverte i prosjektet.

Stolte svartlamonitter

- Det er nesten uvirkelig at huset nå er ferdig, jeg er rett og slett litt euforisk. Dette huset vil være med på å gi Svartlamoen enda mer trøkk. Det bekrefter at vi får til ting når vi virkelig vil. Jeg tror mange svartlamonfolk går rundt med en stolthet i seg i kveld, sa Harald Nissen etter åpningsseremonien.

- Det er genialt å se at det vokser opp nye hus her. Vi kjempet jo lenge mot riving av eksisterende hus i området, og nå er vi kommet så langt at vi bygger nye, det er et kjempeløft, sier Truls Lorentzen, bandmedlem i «The Four» og mangeårig beboer i området. Lorentzens kompanjong og nabo, kunstneren Pål Bøyesen, påpeker viktigheten av å få flere innbyggere i bydelen.

- Med disse nye bolighus får Svartlamoen flere folk, slik at bydelen kan utvikle seg til å bli et større og mer åpent samfunn i byen. I tillegg er jo bygget i seg selv et eksperiment som kommer til å gi ringvirkninger langt utover bygrensene, mener Bøyesen.

Bar og bål

Etter at lyd- og lysshowet var over beveget folk seg inn i husene for å se de ferdige byggene. I tillegg disket Atomhjertet opp med konsert i treblokkens toppetasje. Rundt 100 personer presset seg sammen for å oppleve konserten og bildene av Guttom Nordø som ble projisert på lerret bak musikerne. I tillegg strømmet folk inn i næringslokalet i sokkeletasjen som hadde fått skjenkebevilling for kvelden.

Utover kvelden ble det også flammesjonglering, grilling og bålfest i Frihetsparken. Folk flokket seg rundt bålet og klarte å holde både varmen og humøret til langt utpå morrakvisten.

- Det er vel ikke fritt for at jeg har en tåre i øyekroken i kveld. Det er klart det er litt rart å gi slipp på et så spesielt prosjekt som vi har jobbet lenge og tett med. Men huset kommer jo til å leve videre. Det har sitt eget liv nå, og det blir veldig spennende å se hvordan beboerne setter sitt preg på det og utvikler det videre, sier arkitekt Olav Kristoffersen i Brendeland & Kristoffersen Arkitekter.

 
 
 
        
            (Foto: VEGARD EGGEN)

  Foto: VEGARD EGGEN

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå