Siste konsert med to pupper

Betty Johnsen er en kriger. Ingen kreft skal få ta fra Betty Big Boom Band deres comeback.

Saken oppdateres.

- Hei, Kenneth! Har du peiling på parykker? Jeg har fått kreft og kommer til å trenge en, roper Betty Johnsen.

Vi er i Samfundet, backstage under støttekonserten for rocksenter i Trondheim. Betty har samlet sitt Big Boom Band rundt seg i den opphøyde enden av lokalet. Det er tolv år siden de energiske soul-rockerne ble oppløst, men nå er de tilbake. Ikke for å ta over verden, kanskje, men for å ha det artig. Praten går om plata de ga ut i -91, hvilken rekkefølge låtene skal spilles i, hvor i all verden man kan skaffe seg noe kaldere enn lunkent for ølbongene.

Til Kenneth, som er frisør og kanskje vet noe om parykker, dukker opp og snubler inn i det bandet allerede har fått beskjed om på mail for en uke siden.

Han ser på henne noen sekunder, stammer frem et «oj» og noe om å være løsningsorientert før han forsvinner.

Betty ser etter ham.

- Ordet kreft virker sterkt inn på folk, det glemmer jeg innimellom. De ser på meg med tårer i øynene og sin egen angst, sier hun.

Selv ser Betty meg rett i øynene og sier at hun ikke er redd. Det er mye hun ikke vet, hvor langt det har spredd seg eller hvordan kroppen hennes vil takle cellegiften, men redd er hun ikke, og hun vil at folk skal høre. På pressekonferansen til mobiliseringskonserten ropte hun det ut:

- Dette blir siste konsert med to pupper!

Hun har et mål med å si det sånn, høylydt og brutalt.

- Jeg husker godt at Wenche Foss mistet brystet. Og nå tar fansen til Kylie pengene fra de refunderte turnébillettene og gir dem til kreftforskning. Det er viktig, skjønner du, at sterke mennesker som tåler det står frem i media og minner kvinner om brystkreft. Sjekk dere. Jeg trodde heller ikke det skulle skje meg.

For tre uker siden skulle Betty Johnsen prøve en bh. Merkelig. Den passet ikke skikkelig på venstre pupp, og under huden kunne hun kjenne en kul, som var litt øm ved nærmere undersøkelse.

- Forbanna irriterende. Da jeg fylte 40 for et år siden planla jeg å gå til mammografi. Men så ble det bare utsatt, sier hun. Under en time hos fastlegen ble kulen nevnt. Kort tid etter var prøvene klare. Kreft, som har spredd seg i venstre bryst.

- Det første jeg tenkte var: dette er jeg sterk nok til. Jeg er en kriger, og det er tross alt bare en pupp, sier Betty og knytter neven.

Egentlig er det vanlig at det tar en par uker før det blir klart for operasjon. Men tilfeldigvis var datoen 24. mai ledig, kunne sykepleieren gledesstrålende fortelle. Men Betty ville ikke, da ville konsertene gått fløyten.

- Går det an å utsette det, spurte jeg. - Det ville vært en sinnssyk nedtur å gå glipp av disse konsertene. Sykepleieren ristet på hodet, men legen skjønte det, og mannen min skjønner det han også. Jeg må gjøre det jeg tror på, og det gjelder å holde fast ved livets goder.

Denne kvelden holder hun fast på rocken og vennskapet. Dette er nesten bare som en oppvarming å regne foran lørdagens konsert på Blæst, men scenenervene melder seg backstage likevel. Det elleve mann sterke bandet samler seg i ring som et fotballag før kampen. Noen brøl senere myldrer de opp på den trange scenen i Klubben. Den er varmere enn naboens badstue, roper Betty. Publikum siger inn etter Gåtes opptreden i Storsalen ved siden av, også noen fans fra femten år siden. Måner glitrer svett gjennom rockemankene, men de har ikke glemt tekstene, hvor Betty vrenger livet sitt ut av hjertet.

- Koste hva det koster, synger krigeren, og vil egentlig ikke gi seg når arrangørene må kutte konserten med en låt på grunn av tidsskjemaet.

- Vi fikk ikke den utløsningen vil skulle, sier hun etterpå. Men lørdag kveld på Blæst er den konserten som virkelig teller, og da kommer den nok.

- Men det blir ikke noe farvel med det som har vært! Jeg eier dette, og sangene mine gjenspeiler livet. Neste uke og operasjonen kommer tidsnok, sier Betty, og forsvinner på jakt etter en kald øl og kompisene sine.

Rocket Samfundet: Betty fikk det som hun ville. Kreftoperasjonen måtte vente til over helga. I kveld står Betty Big Boom Band på scenen på Blæst.Klar beskjed: Sjekk dere. Jeg vet dere tenker at «dette skjer ikke meg», men det gjorde jeg også.Tilbake etter tolv år: Betty Big Boom Band er samlet igjen. I alle fall for helgas konserter på Baklandet Skydsstasjon Festival og Blæst.

 
På forsiden nå