Skotsk lidenskap

- Å si at du ikke liker whisky er som å si at du ikke liker brus. Du liker kanskje ikke pærebrus, men mye annet, sier Trygve Pløhn.

Saken oppdateres.

Han er et av medlemmene i Norsk Maltwhiskylag Trondheim. En gang i måneden samles whiskyentusiastene for faglig påfyll og felles hygge. Vanligvis går det med fem glass per medlem hver kveld.

- En årsak til at medlemsmøtene er lagt til hverdager er at vi skal begrense drikkingen. Dette skal være en faglig kveld, ikke flatfyll, bedyrer leder Bjørn Håvard Larsen.

Stemningen stiger etter hvert som medlemsmøtet varer. Under maimøtet ble det rettet fokus mot ulike typer sommerwhisky. Først smaking, så et foredrag ledet av medlemmene selv, og deretter mer smaking. En rekke flasker, både merker fra Vinmonopolet og mer eksklusive sorter, står på bordet. En del av dem er ikke å oppdrive i Norge.

Ønsker bedre utvalg

Staselig antrukket i kilt bestilt på internett legger lokallagslederen ut om maltwhiskyens herligheter. Norsk Maltwhiskylag ble stiftet for ti år siden og ønsker å være en pådriver for å bedre whiskyutvalget hos Vinmonopolet. Lokallaget i Trondheim kom i gang for et drøyt år siden.

- Vi ønsker ikke primært å senke alkoholavgiftene slik at whiskyen blir billigere. Målet er å få flere sorter på polet.

- Hva gjør single malt whisky så spesiell?

- Hvert destilleri har sin unike karakter. Sammenlignet med konjakk er det stort spenn i smak og lukt, forklarer Larsen.

Det lokale maltwhiskylaget har i overkant av tretti medlemmer. Medlemsmøtene har ulikt innhold. I januar ble det arrangert middag til minne om Skottlands nasjonalpoet Robert Burns. På menyen stod haggis og whisky.

Whisky-bonde

Medlemsmassen begrenser seg ikke kun til Trondheim. Fra Levanger har Trygve Pløhn og Peder Andresen tatt turen. Sistnevnte går forøvrig med konkrete planer om å produsere sin egen whisky. Bonden fra Markabygda er initiativtaker for Buran Norsk Whisky, helprodusert i Levanger.

- Jeg har løyve på å lage whisky og har gode kontakter i Skottland. Jeg har noe på gang, sier Andresen.

Trygve Pløhn er fascinert over stadig å lære noe nytt innenfor whiskyens verden. I tillegg trekker han frem at møtene i maltwhiskylaget er svært så sosiale.

- Du utvikler deg, lærer mer og mer. Når du smaker på whiskyen etter å ha lært noe nytt, kan den kjennes helt annerledes ut. I en slik klubb får man smake på mye forskjellig, sier han.

Peder Andresen trekker frem den store variasjonen.

- Alle finner noe de liker hvis de leter nok, mener den fremtidige whisky-bonden. 
På forsiden nå