Nye Doppler enda rarere

Erlend Loe fortsetter sin fortelling om Doppler. I den nye romanen som kommer til høsten drar Doppler til Sverige sammen med sønnen sin og en elg.

Saken oppdateres.

«Volvo lastvagnar» blir tittelen på Erlend Loes andre roman med Doppler i hovedrollen. Første bok kom sist høst, og mange lesere ble fascinert av den merkelige Doppler-figuren som meldte seg ut av samfunnet og slo seg ned i et telt i Nordmarka utenfor Oslo.

- Den nye boka blir mer absurd, mer hoppende og rarere enn den første, forteller Erlend Loe.

- Mange syntes den forrige Doppler-romanen også var ganske rar?

- Den neste blir enda rarere. Jeg har hatt mindre rasjonell kontroll med skrivingen denne gangen. Valigvis går det noen år mellom hver gang jeg utgir en ny roman, men denne gangen var jeg inn ei en stim, så det var bare å skrive videre.

Doppler havner på kjøret

«Volvo lastvagnar» er blitt til samtidig med at Erlend Loe har hatt det travelt med å gjøre seg ferdig med jobben som spillefilmkonsulent i Norsk Filmfond. I slutten av februar fikk han dessuten sin sønn nummer to, og siden dager og kvelder har vært belagt med bleieskift og gjennomgang av nye filmmanus, har han måttet skrive utover natta. Siden han var inne i en stim, kunne han ikke la være.

- Den forrige boka om Doppler var din mest politiske roman hittil. Finnes den samme samfunnskritikken også i oppfølgeren?

- Doppler har de samme holdningene som før og tonen er delvis den samme. Doppler møter også personer som er i opposisjon til samfunnsutviklingen. Likevel blir dette en litt annerledes bok. Doppler havner mer på kjøret.... Men foreløpig er det vanskelig å si så mye om den kommende romanen, blant annet fordi den er så absurd.

Mer politisk enn før

Da KulturAdressa intervjuet Erlend Loe om den forrige romanen, sa han blant annet at det ligger et samfunnsengasjement i bunnen av hans tidligere bøker også, men at det nå er blitt mer tydelig enn før.

Ellers snakket Loe i fjor om at han er provosert av at vi i Norge nesten utelukkende er opptatt av materielle goder.

-  Vi pusser opp huset og skaffer oss nye båtmotorer. Vi går rundt og koser oss, og det er greit, men vi må være klar over at det er det vi gjør. Ingen har så mye fritid som oss. Dessuten tror vi at alt som er norsk er best. Norge er rent og pent og skal ikke besudles av det urene som kommer utenfra. Det er en skummel holdning. Det stemmer ganske enkelt ikke at vi er best i verden på alle områder, sa Erlend Loe den gangen.

Likevel er det ikke derfor handlingen i den neste romanen foregår i Sverige. Det lå i kortene allerede da på slutten av den første romanen at Doppler skulle dra til Sverige sammen med sønnen sin og elgen han møtte i Nordmarka.

Boka blir etter planen utgitt i oktober.

 
På forsiden nå