Kunst fra Brasil til Brekstad

BREKSTAD: 24 kunstnere fra åtte land stiller ut bilder og skulpturer på Brekstad denne helga. Forrige gang de møttes var i Brasil.

Saken oppdateres.

Samtidig med at Brekstad Kulturfestival åpnet i går kveld, åpnet også salgsutstillingen «A Taste Of The World», der kunstnere fra Japan, Brasil, Argentina, Portugal, Spania, Italia, Danmark og Norge viser forskjellige arbeider.

Alle har tilknytning til foreningen Association International Artists, som organiserer utstillingert i mange ulike land. I fjor stilte de ut i Brasil, i år i Brekstad. Neste år skal de stille ut sammen i Spania.

Lyset og naturen

Årsaken til at Norge og Fosen ble valgt i år, er at Kjellaug Marie Samuelsen, som er en av foreningens ledere, kjenner flere kunstnere på Fosen og har et tett samarbeid med Fosen-galleristen Toril G. Oksvold.

- Fosen er et eksotisk sted for disse kunstnerne, som stort sett kommer fra Sør-Europa og Sør-Amerika. De er begeistret over lyset og naturen, sier Samuelsen, som selv har tilhold i Stavanger.

Når hun valgte å ta med seg sine internasjonale kunstnervenner til Brekstad, har det også sammenheng med at utstillingen blir mer synlig på en liten, intim kulturfestival enn et stort arrangement i en større by.

Abstrakt og figurativt

- Det er flott å kunne møtes på denne måten. Selv om vi arbeider med ulike uttrykk og kunsten har ulik status i ulike land, har vi mye til felles, sier Dina Aguiar fra Portugal. I hjemlandet har hun vært en velkjent tv-journalist i en årrekke, og de siste 15 årene har hun arbeidet som bildekunstner i tillegg.

Flere andre av de 24 kunstnerne har eller har hatt andre yrker ved siden av kunsten, men mange av dem har også arbeidet profesjonelt hele tiden.

Det er stor spennvidde over bildene, keramikken og skulpturene de viser. Noen arbeider er helt abstrakte, andre er figurative landskapsmalerier. De benytter seg dessuten av mange ulike teknikker og materialer.

- Jeg er inspirert av folk og natur i Brasil og Kina, forteller Teresa Portela, som opprinnelig kommer fra Portugal, men som i mange år har bodd i både Brasil og Kina.

Italienske Silvia Fossati tar på sin side utgangspunkt i musikk, både i sine bilder i skinnende materialer og i sine keramikkskulpturer. Tiziana Acomanni, også fra Italia, stiller ut skisser som viser mennesker og figurer i musikalske situasjoner, og Juan Colon har på sin side vært inspirert av gamle afrikanske figurer i sine malerier.

I tillegg til disse og mange andre internasjonale kunstnere er også de norske kunstnerne Aud S. Lilleengen, Astrid Dahlsveen, Grethe By Rise, Kari Vedø Fossdal, Eli Møller, Magne Sandøy og Harald Sunde med på utstillingen.

Nydelig sommervær: Flere hundre hadde møtt opp til åpningen av festivalen.Åpningskonsert: Dirigent Erlend Eide slo an takten på brygga i går kveld.
På forsiden nå