En kunstner vender hjem

Den trønderske malerkunstneren Sverre Koren Bjertnæs er tilbake i Trondheim med atelier, utstilling og ambisjoner.

Saken oppdateres.

Sverre Koren Bjertnæs har bodd i mange år i Oslo og i utlandet. Nå har han valgt å vende tilbake til Trondheim.

- Det er først og fremst av praktiske årsaker. Jeg har funnet et veldig fint atelier, og det er her jeg har hele min familie. I grunnen er det tilfeldighetene som har rådet, og det er usikkert om jeg kommer til å bosette meg her på lengre sikt. På en måte føles det som å komme hjem, men også litt fremmedartet. Jeg har bodd såpass lenge i Oslo at det føles mer hjemme for meg der. Men dette er det mest bofaste jeg har vært på mange år, og det føles tross alt ganske bra, sier Bjertnæs på klingende østnorsk.

Trist for ung kunst

Han bemerker at Trondheim ikke har vært flink nok til å skape et dynamisk miljø for ung kunst, og at mange Trondheims-kunstnere har vært nødt til å flytte fra byen og etablere seg i Oslo eller utlandet.

- Tilstanden er trist for ung kunst her i byen. Det finnes få gallerier for unge kunstnere, og dermed få muligheter som venter på de ferdigutdannede studentene. Kunstmuseet tar, etter min mening, for få sjanser, de tør ikke stille ut det som kommer til å være etablert om ti til tjue år. Derfor kunne jeg gjerne tenke meg å være med på å starte nye galleriprosjekter her i byen, hvis en slik sjanse dukker opp.

Bjertnæs begynte tidlig å studere kunst, og dette ser han både fordeler og ulemper ved.

- Det at jeg begynte så tidlig hos Nerdrum medførte et kommersielt press som førte til at jeg begynte å stille ut kunsten min unødvendig tidlig. Da jeg etter hvert brøt med Nerdrum og det han sto for, ble jeg omfavnet av etablissementet, hvor han alltid har vært upopulær. Det kan forklare mye av anerkjennelsen jeg har fått de senere årene.

Sosialt og politisk engasjert

Bjertnæs har vært med på å gjøre den figurative kunsten aktuell også i dag. Men han understreker at det figurative aldri har vært noe bevisst valg.

- Jeg har bare gjort det som har føltes naturlig for meg. Debatten rundt figurasjon har lenge vært en politisk debatt hvor jeg har vært en ufrivillig aktør. Jeg anser kunsten min som politisk, men ikke som kunstpolitikk; den er ikke et opprør mot et etablert, progressivt kunstsyn. Jeg er opptatt av at den skal ha en sosial eller politisk funksjon.

Han har de siste årene valgt å gjøre tematiske utstillinger med en sterk appell til publikum.

- Utstillingen jeg skal ha i Kunstforeningen blir i så måte utypisk for meg, fordi den består av tre-fire enkeltstående verker. Bildene er fra fjellene i Tibet, hvor buddhistmunkene har satt opp store silkeflagg. Disse har en viktig og litt morsom funksjon. For å bli en god buddhist skal du nemlig ha lest den hellige skriften tusen ganger, men alternativt kan man sette opp et silkeflagg med skriften, og hver gang dette blafrer i vinden har man lest den en gang.

I september skal Bjertnæs delta på Art Forum Berlin, en av Europas viktigste kunstmesser. Hovedprosjektet han for tiden jobber mot er en separatutstilling på Galleri K i Oslo i september neste år.AKTUELL: Utstilling i Kunstforeningen 28. juli, samtidig med åpningen av Olavsfestdagene.

www.tkf.no

 
På forsiden nå