Framtidsbolig på femti kvadrat

Framtidas bolig for unge mennesker reiser seg på beste tomta i byen. I kveld står den fiks ferdig til å ta imot publikum.

Saken oppdateres.

TreStykker heter prosjektet som har resultert i Boligen, som ligger på parkeringsplassen mellom Bakke bru og Elvehavna. Den har utsikt til Royal Garden i Nidelva og ligger på «den beste tomta i byen?, som Hans Rotmo sang om da han opptrådte som Ola Uteligger på 80-tallet.

I dette tilfellet blir det ikke snakk om å ligge ute. Den lille boligen skal etter hvert gi tre studenter tak over hodet.

Bolig for alle?
- Man kan gjerne si at dette er en kommentar til boligbygging i sosial sammenheng. Hvis man bygger et større antall slike boliger, vil de bli en svært rimelig og fleksibel boform, sier arkitektstudentene Finn Rasmussen og Håvard Slinde, som er blant initiativtakerne til TreStykker.

Boligen er bygget slik at de tre beboerne vil måtte leve i et tett fellesskap og dele på alle bekvemmeligheter. Samtidig vil de få hver sin «soveboks» der de både får en privat sone på dagtid og soveplass om natta.

De tre boksene er laget som moduler som lett kan flyttes rundt og endre stø rrelse. Skal det være fest i huset, settes de bort og mye gulvplass blir frigjort. Hele boligen er laget så fleksibelt at i finvær kan kjø kkenet trilles ut og maten kan lages på terrassen som stikker ut i Nidelva.



Bevegelser på storskjerm

Flere prosjekter vil bli knyttet til huset utover høsten. En sosiologistudent skal studere hvordan beboerne finner seg til rette, og en student ved Kunstakademiet skal sette opp en stor LCD-skjerm på veggen som vender mot Innherredsveien. Skjermen blir en levende kunstinstallasjon der man får se bevegelser som skjer i huset.

- Det blir slett ikke som Big Brother. Publikum vil ikke få se konkret hva beboerne foretar seg, men via webkameraer vil de se bevegelser, forteller Finn Rasmussen, som i fjor var mannen som tok initiativ til gangbrua over Kjøpmannsgata.

To mill. i sponsorstøtte

Sammen med Håvard Slinde og Hilde Førstøyl har han arbeidet i hele sommer med TreStykker. De har detaljtegnet boligen, fått inn to millioner kroner i sponsorstøtte, og de hatt tett kontakt med byggebransjen.

- Det har vært svært lærerikt å gå gjennom hele byggeprosessen fra begynnelse til slutt, sier Rasmussen og Slinde, som også har hatt en rekke arkitektstudenter fra NTNU, Oslo og Bergen med på laget.

Prosjektet startet med en stor idédugnad i Trondheim i april. Etter det har studentene hatt en helgesamling i Oslo, og de siste dagene har 33 studenter fra de tre byene vært med på byggingen.

Hele veggen åpnes

Nå vil publikum kunne studere den modernistiske boksen et helt år framover. Fra «baksiden» ser den lukket ut, men hele vestveggen og sørveggen er bygget i glass, og hele veggen mot vest kan åpnes mot Nidelva og kveldssola.

Bortsett fra de store glassflatene er nesten hele bygningen i massivt tre. Studentene har tatt i bruk en østerriksk patent som gjør at treverket også fungerer som isolasjon.

Hilde Bøkestad, leder for Trondhjems Arkitektforening, er en av dem som er begeistret for prosjektet.

- Det er svært verdifullt at arkitektstudentene tar slike initiativ og tar i bruk offentlige rom i Trondheim, sier hun.

 
        
            (Foto: Vegard Eggen)

  Foto: Vegard Eggen

På forsiden nå