Gåte-eventyret slutt?

Søndag kveld spilte Gåte sin kanskje aller siste konsert i Norge for et knippe Obs-ansatte i Olavshallen.

Saken oppdateres.

Det har vært harmoni og artistisk opptur rundt Gåte det siste året. Nå sto Europa-lansering for tur. At Trondheims fremste rockband de siste årene nå tar pause på ubestemt tid er en nyhet som kommer som lyn fra klar himmel på de aller fleste. Faktisk inkludert medlemmene selv. Det var en fortumlet gjeng vi møtte backstage umiddelbart etter konserten på et internt Coop-arrangementet søndag kveld.

Bandet spilte en halv times tid på en intern sammenkomst for medarbeidere i Obs, Prix og Domus, et publikum der mange knapt visste hvem bandet er, langt mindre hvor spesiell opptredenen var for Gåte. Her var det snakk om å gå ned med flagget til topps. Gåte peiset på og ga alt i et komprimert sett. Men det var ikke bare energi de hadde å by på, og vel samtlige i bandet felte en tåre eller to i løpet av konserten.

- Det begynner først nå å gå opp for meg at det faktisk innebærer at vi skal slutte, sier bandleder Sveinung.

Slutter i sterk medvind

Gåte hadde avtalt spillefri i hele september. Plutselig blir en måneds pause veldig mye lenger. Ingen vet når, eller om, Gåte kommer sammen igjen. Avgjørelsen er kommet plutselig på hele bandet, inkludert vokalist Gunnhild som satte det hele i gang.

- Det var en avgjørelse tatt i medgang, ikke motgang, forteller Gunnhild. - Vi er gode venner og det går godt for bandet.

Det skjedde da bandet spilte noen konserter i Tyskland i sommer. Bandet gjorde fenomenale jobber og responsen var kjempebra. Sjefen i Warner i Tyskland og sjefene i Europas største bookingselskap så bandet og var meget begeistret for å jobbe videre med dem.

- Vi skjønte vi kunne gjøre det bra i Tyskland. Men også at det ville bli som å starte på nytt. Vi måtte gi ut ny plate ganske raskt og bruke et par år på å komme i posisjon. Kanskje mer. Jeg begynte å tenke. Har jeg krefter til å bestige dette fjellet? Jeg kom til at det har jeg faktisk ikke. Jeg har brukt hele ungdomstiden min på Gåte. Jeg elsker bandet, men jeg har komme til et punkt der jeg trenger hvile, og trenger påfyll. Jeg trenger noe annet, sier Gunnhild.

- Da vi andre hørte hva Gunnhild sa, og lot det synke litt, så skjønte vi at det var riktig. Ikke bare for henne, men for bandet, sier bassist og diplomat Gjermund.

Gåte umulig uten Gunnhild

- Alle må gå hundre prosent inn for Gåte om det skal fungere, og Gåte uten Gunnhild er ikke mulig. Jeg skjønner henne godt. Spesielt som storebror, men også som bandkollega, sier Sveinung - som også sier at toget i forhold til tysklandslansering slett ikke har gått. Det kan gå like bra om for eksempel to år. Grunnlaget er der.

- Mange vil vel tenke at, ja, nå orker ikke Gunnhild den krevende storebroren sin lenger. Og det å være i band sammen med både storebror Sveinung og kjærest Magnus blir kanskje litt spesielt?

- Spesielt er ordet, skyter Gjermund smilende inn.

- Å være eneste jente i bandet, og dessuten ha den spesielle konstellasjonen er krevende. Det skal jeg ikke legge skjul på, sier Gunnhild.

Æ har slutta mang gang æ

- Jeg er fort opp og fort ned. Jeg er jo jente. - Æ har slutta mang gang i Gåte æ, for å si det sånn. - Men denne gangen var det annerledes. Jeg sluttet ikke i illsinne, men etter å ha tenkt meg godt om. Jeg visste det var riktig. Og Sveinung skjønte at det var riktig for meg.

Vi er glade i hverandre Sveinung og jeg, og jeg gleder meg til at Sveinung i hvert fall en periode bare skal være broren min. Jeg har vært i Gåte siden jeg var 14 år, slår Gunhild fast.

Over 350 konserter

Trommis Kenneth begynte i bandet i fjor høst, og er kanskje den som er minst lei. Men «nykommeren» har rukket å spille 70 konserter med bandet. Det sier sitt om aktivitetsnivået til folkrockbandet som i løpet av sin eksistens har spilt over 350 konserter, vært på alle de store festivalene i Norge og Skandinavia, gitt ut to storselgende og kritikerroste plater. Kort sagt vært Trondheims sentrale rockband i de siste tre-fire årene.

Sveinung og Gunnhild har opptrådt sammen siden Gunnhild var ni, men det er egentlig siden gitarist Magnus Børmark ble med for fem år siden at identiteten ble skapt.

- Jeg hadde min bakgrunn i verdensmusikk og Bel Canto. Da det ble koblet med Magnus mer hippe og eksperimentelle ideer at Gåte-universet ble skapt. Men det er ikke bare vi to. Jeg tror det er få, om noen, band i Norge der alle bidrar i så stor grad med kreativitet, sier Sveinung.

I tillegg til det musikalske, har Gåte også startet driftsselskapet Gåte A/S, som ble igangsatt blant annet for å sikre at mer av de verdiene Gåte har skapt skulle beholdes av Gåte selv. Hvordan det går med Gåte A/S er det litt tidlig å si noe om.

Siste konsert: Minneapolis

- Men hva med en skikkelig avskjedskonsert?

- Vi har tenkt på det, men det har vist seg vanskelig å booke et skikkelig lokale i oktober i Trondheim. Blir det så blir det, forteller bandet.

Før de plutselig kommer på at de faktisk skal spille en konsert til. 1. oktober i en Norwegian Roots-festival i Minneapolis. De som ønsker å se oss en siste gang får komme dit!

Sier bandet, før de planlegger kveldens gravøl sammen med crewet.

- Det er tøft, men det er en trøst at det ikke er definitivt slutt. Det er en grunn til at vi kaller det pause og ikke oppløsning, slår Gjermund fast.

 
 
På forsiden nå