Maler til mors noveller

Leiken Vik lager bilder til moras erotiske noveller.

Saken oppdateres.

I forbindelse med at Bjørg Vik nettopp har fylt 70 år, utgir Cappelen forlag boka «Sensommer», der Tove Nilsen har samlet 15 av Viks beste noveller fra 1966 til 2002.

Bjørg Viks datter, billedkunstneren Leiken Vik, som har vært en etablert billedkunstner i Trondheim siden 80-tallet, har laget bilder til boka. Mange av dem er malerier på papir, andre er grafiske trykk. Samtidig stiller hun ut bilder både i Porsgrunn, Oslo og Trondheim.

Både Leiken og Bjørg Vik og Tove Nilsen var på plass da utstillingen i Oslo åpnet i galleri Artoteket i går. Fra torsdag i neste uke blir en rekke av bildene fra den samme serien vist i Galleri Ismene i Trondheim.

Stemninger som passer

- Jeg har ikke vært ute etter å illustrere novellene til mamma. I stedet har jeg forsøkt å lage bilder som inneholder stemninger som passer til novellene, forteller Leiken Vik og får klapp på skulderen av sin mor.

- Leiken sier at hvis jeg skriver om en hest, er det ikke noe poeng i at hun lager et bilde av en hest i tillegg. Det er jeg helt enig i, sier Bjørg Vik, som er svært godt fornøyd med datterens stemningsbilder.

De to har samarbeidet flere ganger tidligere. Blant annet utga de barneboka «Jørgen Bom Basta» sammen i 1987, og Leiken har illustrert omslagene på enkelte av morens bøker.

Ville ikke skrive selv

Likevel føler Leiken Vik at det er tryggere å samarbeide med moren nå, når hun står trygt på egne bein som billedkunstner.

- Mamma debuterte da jeg var tre år gammmel, og novellene og de andre bøkene hennes har vært en viktig del av hele livet mitt. Jeg setter stor pris på forfatterskapet hennes, men det var likevel ikke aktuelt for meg å begynne å skrive. Så tett i foreldrenes fotspor ville jeg ikke gå, forteller Leiken Vik. Hennes storebror Lars Vik valgte også en annen kunstnerisk uttrykksform enn sin mor. Han er i dag en kjent teatermann både fra tv og fra det frie teatermiljøet.

- Når begynte du for alvor å lese det din mor skrev?

- Mitt første møte med tekstene hennes var da hun var med på å starte en amatørteatergruppe hjemme i Porsgrunn og skrev teksten til en forestilling der broren min var med. Det var et feministisk stykke som het «Hurra, det ble en pike» og jeg var 12-13 år gammel. Et par år senere begynte jeg for alvor å ta tak i det hun skrev.

Valgte bort feminismen

- Ble du overrasket over måten hun skrev på?

- Nei, jeg kjente meg igjen. Ikke fordi hun skrev selvbiografisk, men fordi jeg kjente igjen miljø, stemninger og landskap. Dessuten ble jeg litt brydd, for noen av tekstene hennes hadde også erotiske skildringer som gjorde meg blyg.

Erotikk og kjærlighet finnes det også mye av i de 15 novellene Tove Nilsen har valgt ut.

- Det har vært en krevende oppgave å velge disse 15, for Bjørg har skrevet over 80 noveller. Jeg bestemte meg for å være subjektiv og velge de 15 som jeg selv synes er best. Dermed har jeg utelatt noen av de feministiske kampnovellene som hun i sin tid ble kjent for, sier Tove Nilsen.

Voksen kjærlighet

- Det synes jeg er bra, for de feministiske novellene satte meg i en bås jeg ikke fortjente. Jeg har skrevet om flere andre temaer som jeg selv synes er viktige. Særlig setter jeg pris på at Tove har tatt med tre noveller som gjenspeiler det vakre forholdet jeg og min mann hadde i 40 år, sier Bjørg Vik. Hun tenker på novellene som heter «Den lange reisen til et annet menneske», «Ubekreftede meldinger om lykke» og «Snart er det høst».

Tove Nilsen på sin side har lest Bjørg Vik helt siden hun gikk på videregående skole. Når hun nylig leste alle novellene om igjen, ble hun slått av at Bjørg Viks forfatterskap inneholder et større ubehag enn hun var klar over.

- Hun går langt i å beskrive følelser som sjalusi, tap og frykten for å bli forlatt, sier Tove Nilsen.

 
På forsiden nå