Kafeflørt i dukkeversjon

- Å entre en kafé er alltid nifst, ved alle bordene sitter løvene og gneldrer, forteller Tatjana Zaitzow som torsdag åpnet sin første salgsutstilling, nesten med duften av nybrente bønner.

Saken oppdateres.

Første etasje hos Trondhjems Kunstforening er inntatt av Tatjana Zaitzows verden. Kollasjer, skisser, hånddukker og dukker pryder veggene i Café Ni Muser, mens legemsstore dukker fordriver tiden på slanke wienerstoler ved smekre kafébord innerst i det hvite galleriet.

- Det er den spesielle atmosfæren i en kafé jeg har lyst til å trekke med inn i det innerste gallerirommet, forteller hun.

På veggen bak dukkene henger skisser fra kafeer med et visst internasjonalt tilsnitt over seg. Dukketeaterkunstneren har reist mye og observert kafénytere i mange land. En av de eldste skissene er fra 1983, og skildrer en kommunistisk kafé i Praha.

Tegner i smug

- Jeg har alltid en notatblokk med meg. Om jeg ikke tegner karakterene når jeg ser dem, prøver jeg inderlig å huske hvordan de ser ut. Noen ganger prøver jeg å tegne dem under bordet, forteller hun med kaféstemme.

- Har du noen gang blitt oppdaget mens du tegner i smug?

- Det har jeg aldri opplevd. Jeg tror jeg er så diskret at de ikke merker det. Men jeg husker en gang jeg var i Marokko og tegnet. Det kom horder med unger som hang over meg og dukket nesen ned i papiret. Da ble jeg sjenert, flau og brydd.

Selv om Tatjana Zaitzow ikke produserer nye forestillinger med Petrusjka Teater, lager hun fremdeles sine levende dukker. Det siste halvannet året har hun jobbet med utstillingens skikkelser. Dette er hennes første salgsutstilling.

- Det er veldig spennende, en slags debut der det jeg har laget skal stå på egne bein.

Stillestående kunst

- Er det langt fra teater til bildekunst?

- Det er ikke så langt skritt. Før har jeg laget bildekunst i bevegelse, nå lager jeg kunst som står stille.

- Hvordan er det å vise fram dukkene – mangler de liv?

- Det er spesielt den blå klovnen. Hvis noen kjøper den, har jeg veldig lyst til å vise hvordan de beveger den. De andre håper jeg har sitt liv i tilskuerens fantasi.

I andre etasjen hos Trondhjems Kunstforening holder to andre kunstnere hus. Atle Folstads fargerike og humoristiske malerier bringer tankene til Matisse, mens Ragna Thiis har mer hjemlige betraktninger av Munkholmen, akvareller og kollasjer.

 
På forsiden nå