Måtte grave i brorens SS-fortid

Først etter morens og søsterens død kunne den tyske forfatteren Uwe Timm gjøre det han følte han måtte lete etter svar om sin bror.

Saken oppdateres.

Den 17 år gamle Karl-Heinz gikk en desemberdag i 1941 og meldte seg frivillig til SS. Han døde to år senere i på et feltsykehus i Ukraina, formodentlig etter å ha opplevd folkemord og krigens ytterste gru på nært hold. Han etterlot seg kun noen få enkle eiendeler, en dagbok og ikke minst en gåte, som den yngre broren hans har brukt livet på å tygge på. Hvorfor meldte Karl-Heinz seg til SS? Hva fikk en rolig tenåring til å frivillig delta i slike forferdelige handlinger?

Forferdelig spor

Den yngre broren er en av de viktigste forfatterne i dagens Tyskland. Gjennom sin lange karriere har Uwe Timm flere ganger forsøkt å skrive historien om sin storebror. Men hver gang har han strandet på en enkelt nedtegnelse i dagboken, datert 21. mars 1943: «75 m røker Ivan sigaretter, mitt MG fråtser». Det uhyrlige som ligger bak denne kjølige, kodeaktige henvisningen, et maskingevær som ikke bare skyter, men fråtser, ble et for høyt hinder å forsere. Men da hans mor og søster døde, sto Timm fritt til å grave i uhyggen, uten å være redd for å såre sine aller nærmeste.

- Jeg måtte kunne stille alle spørsmål. Resultatet er jo en blottlegging av meg selv og familien, og det er ikke lett. Men det er også et forsøk på å forklare det som ikke kan forklares. Hvordan kunne et helt folk godta en slik katastrofe?

Kunne ha visst

I dag vendes det i Tyskland et nytt undersøkende blikk mot krigsfortiden, både i bøker og i filmer som «Der Untergang». Nå kan historien avdekkes av en generasjon som har mer distanse, men som likevel er nær nok til det som skjedde til at de kan undersøke mer enn de store linjene.

- For meg er det viktig å spørre hvordan brutalitet og fascisme kan eksistere i en normal hverdag. Blant vanlige folk var det tilbakevendende argumentet etter krigen «Vi visste ikke». Men det holder ikke. De kunne visst, hvis de hadde spurt. Det er en unnfallenhet som var nedfelt i oppdragelse og dyder som lydighet og plikttroskap, mener Timm.

Karl-Heinz' dagbok, krigshistoriske arkiver og alle minnene som foreldrene yndet å fortelle om broren har vært råmaterialet til «For eksempel min bror». Den er mindre en biografi er et knippe elementer som kan saumfares etter svar.

- Jeg gir få av dem. Men hvis boka kan utløse flere spørsmål, er det bra. Vi må ikke gjøre den feilen å tro at gåten er spesifikt tysk, og at den bare tilhører fortiden. Den finnes også overalt hvor det myrdes i stor skala, i Srebenica, Rwanda.

 
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå