Arve husker lukta av Samfundet

Søndag spiller Arve Tellefsen på Samfundet under Uka. Det gjorde han første gang som 12-åring i orkesteret under ukerevyen «Akkamei» i 1949.

Saken oppdateres.

- Samfundet vekker enorme minner, sier Tellefsen.

Han husker fortsatt lukta, lydene og trappa opp til det spennende musikerloftet. -- Tenk å gå den som 12-åring! Lurer forresten på om trappa og loftet er der fortsatt, undrer Arve i en prat med Adresseavisen.

- Gjett om det var stas, gjentar han, å være med på studenteruka! Bare det å få være oppe så sent om kveldene! Han var storøyd, guttungen, da han som fiolinist i Per Dreiers studentorkester fikk plass i orkestergrava under «Akkamei» for 55 år siden. Eventyrlig, sier Arve.

Gir identitet

En ny og spennende verden. Revyen, det yrende folkelivet og festlighetene i det fascinerende runde huset; den ferske tenåringen sugde inntrykkene til seg som en svamp. Det lignet ikke så mye annet han var vant til, og ingen av skolekameratene fikk være med på noe tilsvarende.

Arve fortsatte å spille i ukeorkesteret under de to følgende studentrevyene; «Domino» i 1951 og «Gustibus» i 1953. Høsten etter var han også «kunstnerisk»-solist på et av møtene i studentersamfundet; noe han gjentok våren 1964, høsten 1965 og siste gang i høstesemesteret 1969. Nå er det altså 36 år siden sist han spilte i Samfundet, men Arve kjenner sterk tilknytning.

- Jeg har bestandig hatt et nostalgisk forhold til Samfundet. Jeg dro jo til København for å studere som 18-åring, så jeg ble aldri knyttet til Samfundet som student. Men det var en kjempeviktig del av oppveksten min. Så vel huset som det unike miljøet har siden vært en del av min identitet som trondhjemmer. Byen ville vært mye fattigere uten. Samfundet er like viktig som domkirka og Lerkendal. Derfor er konserten på søndag er en av dem det var spesielt arti' å bli spurt om å spille. Jeg gleder meg som en unge til å se huset igjen, og spille der igjen, sier Arve.

Tellefsen synes det er flott at Uka i år utvider konserttilbudet og staser litt på klassisk musikk; senere kommer også Elise Båtnes for å spille Ukekonsert. Han håper det kommer litt folk også, selv om han lattermildt har registrert en plakat hvor han fant navnet sitt og konserten «helt nederst, med 20-30 rockeband over».

Bull ville kommet

- Du har med deg pianisten Håvard Gimse til Samfundet. Hva skal dere spille søndag?

- Vi har fått inntrykk av at arrangørene ønsker et «lett» klassisk program. Det er helt ok, for det finnes mye flott musikk som kan henges på den merkelappen, sier Arve. Sammen med Gimse skal han framføre en sats fra en av Beethovens klaversonater, shownummeret «Zigane» av Ravel og noen stykker for fiolin og klaver av Ole Bull. De siste vil også bli å finne på Arves nye cd med musikk av fiolinisten Ole Bull som lanseres om en ukes tid. På den plata medvirker både Håvard Gimse og Trondheim Symfoniorkester.

- Bulls musikk slår gjennom i de fleste miljøer og aldersgrupper. Hadde Studentersamfundet i Trondheim eksistert mens Ole Bull levde, ville han garantert kommet og vært solist. Han elsket slike oppdrag. Da han spilte «Et seterbesøk» på studentersamfundet i Oslo i 1849, dedikerte han like godt stykket til studentene, forteller Arve. At den legendariske publikumssjarmøren Bull i løpet av karrieren sikkert dedikerte det samme stykket om igjen, mange ganger til ulike publikumsgrupper, er en annen sak. Fin musikk er det, uansett, sier Arve Tellefsen.

 
På forsiden nå