Trondheim avslo Grand Prix

Landsdelsfinalene i Melodi Grand Prix går i Alta, Bodø og Bergen. Trondheim fikk tilbudet, men takket nei.

Saken oppdateres.

- Vi synes at prisen var relativt høy, så vi valgte å si nei. Jeg husker ikke helt de nøyaktige tallene, men vi måtte stille med underskuddsgaranti opp mot ti millioner kroner og syntes at dette var vel mye, forklarer Tore Engstrøm i rådmannens fagstab i Trondheim kommune.

For første gang i Melodi Grand Prix sin 50-årige historie skal NRK neste år arrangere semifinaler rundt omkring i landet i forkant av finalen i Oslo Spektrum. Modellen er hentet fra Sverige. Over ti byer fikk tilbudet, og det endte altså til slutt med landsdelsfinaler i Alta, Bodø og Bergen de neste fire årene. At NRK hadde dårlig tid gjorde avgjørelsen lettere.

- For det første måtte vi legge såpass mye i potten. I tillegg var det en tidsramme på dette. Vi fikk aldri tid til å ha møter med dem som kom med forslaget. Vi ba om et mer detaljert konsept, men avgjørelsen måtte tas på kord tid, og det ble til at vi opplevde såpass mye press at vi avsto, sier Engstrøm.

Optimisme i nord

I Alta og Bodø er de derimot over seg av begeistring. Alta ble opprinnelig ikke tilbudt semifinale, men fikk nyss i opplegget og tok selv initiativ.

- Vi ser dette som en unik mulighet til å lage en skikkelig folkefest. Melodi Grand Prix får stor oppmerksomhet. Det var ikke noe problem å få garantister, sier ordfører i Alta, Geir Ove Bakken. Han satser på at minst 3000 mennesker tar turen til Alta-finalen.

- Er dere bekymret for at dette skal ende med underskudd?

- Nei, vi går ikke rundt og er bekymret for slikt. Vi har fått til et spleiselag, og det ser greit ut.

Bodø-ordfører Odd-Tore Fygle ser heller ikke på den økonomiske delen som et problem.

- Dette er en bra mulighet til å vise frem byen, og ikke minst det nyåpnede Bodø Spektrum. Vi diskuterte med næringslivet og fikk til et spleiselag. Det var aldri meningen at kommunen skulle ta den økonomiske risikoen, sier Fygle.

- Ikke noe stort tap

Prosjektleder Stian Malme i NRK ser til Sverige og har stor tro på konseptet. Der arrangeres landsdelsfinaler på femte året, og ifølge Malme gikk söta bror i null allerede på andre året. Han synes ikke politikerne skal bekymre seg for røde tall.

- I Sverige er de ivrige og overbyr hverandre. Her det ingen som helt skjønner hva vi prøver å få til. Å lage en folkefest er hele tanken vår. Det gir fokus på stedet og bystolthet. Jeg tror dette kommer til å gagne Alta, Bodø og Bergen, sier Malme.

Tore Engstrøm i Trondheim kommune deler imidlertid ikke hans begeistring.

- Vi synes ikke detaljene var gode nok i forhold til hva vi fikk igjen for å gå inn i sånt prosjekt.

- Ser du på dette som et stort tap for Trondheim?

- Nei. Egentlig ikke.

 
        
            (Foto: SCANPIX)

  Foto: SCANPIX

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå