Festival med tangofeber

Latinfestivalen i Trondheim når sitt klimaks i helgen. Allerede onsdag kveld varmet tangofrelste trøndere opp til flere dager med dans og konserter.

Saken oppdateres.

- Dette er en intens og vakker opplevelse å være med på, sier Anne Marit Ligaard og Terje Østvold så snart de får igjen pusten etter intense runder med tango i bankettsalen på hotell Royal Garden. De to og mange andre av medlemmene i Trondheim Tangoklubb har vært ute på gulvet og tatt elegante trinn i over to timer. De skal fortsette så lenge bandet står på scenen.

Det er onsdag kveld og Latinfestivalens første arrangement er over midtveis. Vi har hørt unge, trønderske tangotalenter på scenen, vi har sett både rutinerte dansere og nybegynnere ute på gulvet, vi har hørt den argentinske bandoneonmesteren Carlos Quilici og hans makker, gitaristen Javier Fioramonti. Vi vet at de som er ute og danser har utallige konserter å velge mellom også fredag og lørdag. Noen av konsertene er mest for øret, flere er for hele kroppen.

En drøm å danse med

- Vi kommer til å få med oss resten av festivalen også. Tango er min store lidenskap, sier Anne Marit Ligaard, som var med på et helgekurs i tango for mange år siden og som tenkte å reise til Buenos Aires for å gjenoppta interessen. I stedet oppdaget hun Trondheim Tangoklubb og meldte seg inn der for et år siden.

- Hun er en drøm å danse med. Jeg skulle ønske jeg var 40 år yngre, smiler 67 år gamle Terje Østvold, som har vært aktiv tangodanser i tre år.

Til daglig er han professor i kjemi på NTNU, og han anser tango som en perfekt avkobling.

- Nylig var jeg i Buenos Aires, der jeg traff de svært dyktige tangodanserne Mario og Eugenia. I slutten av februar kommer de til Trondheim for å lære oss mer om tango. Man blir aldri utlært, sier Østvold.

Bitt av basillen

- Er tangointeressen i Trondheim like sterk som før?

- Jeg har inntrykk av det. Den er i hvert fall ikke mindre. Nå når dansefeberen sprer seg på tv, vil kanskje også tangointeressen øke. Selv har jeg alltid danset, og da jeg ble med i tangoklubben for i tre år siden, oppdaget jeg at tango er noe helt annet enn all annen dans. Når man først blir bitt av basillen, vil man ikke gi seg, sier Østvold.

Mye tyder på at enda flere enn før ble bitt av basillen på Royal Garden onsdag. Tangokvelden startet med fullsatt intensivkurs for nybegynnere allerede på ettermiddagen.

Trøndersk lidenskap

Deretter gikk Tangueros del Norte på scenen sammen med JuniorSolistene og flere andre unge, trønderske musikere. Det viste seg fort at det er fullt mulig å spille lidenskapelig, argentinsk musikk selv om man er født like sør for Polarsirkelen.

Tangueres del Norte og JuniorSolistene imponerte særlig i avslutningsnummeret, en relativt ny komposisjon av argentineren Osvaldo Montes som den lokale bandoneonmester Kåre Simonsen har fått tak i.

Kvelden fortsatte med oppvisning av Trondheim Tangoklubb og en avdeling med bandet FanTango, der vokalist Maren Myrvold og de andre viste at de har fått de krevende tangorytmene under huden.

Festivalen fortsetter

Kveldens høydepunkt ble likevel argentinerne Carlos Quilici og Javier Fioramonti. Uten store fakter fikk de fart på danseføttene.

Det blir flere tangotilbud også under resten av Latinfestivalen i Trondheim. Andre latinamerikanske musikkformer vil likevel dominere repertoaret både i kveld og i morgen. I kveld blir det for eksempel salsa med Mambo Companeros, flamenco med den svenske gitaristen Erik Steen og samba og bossa nova med Grupo Zanza. I morgen blir det blant mye annet brasiliansk musikk med Simone Moreno og salsa i bankettsalen med både dansk-norsk-kubanske Sofrito og kubanske Cubanisimo, et timannsorkester med høy internasjonal status.

Dansehelg: Anne Marit Ligaard og Terje Østvold er bitt av tangobasillen. I helgen får de flere muligheter til å danse både tango og andre lantinamerikanske rytmer.Tango fra nord: Viktor Stenhjem (t. v.), Rannveig Ryan og resten av Tangueros del Norte viser at man kan spille tango med lidenskap selv om man er vokst opp langt mot nord. I bakgrunnen Sigmund Tvete Vik og JuniorSolistene.
På forsiden nå