Sander og Snahs historier

«Fantastiske Pepsi Love» på studioscenen i kveld.

Saken oppdateres.

De gikk i samme klasse på barneskolen i Steinkjer på 70-tallet og var sterkt interessert i godter og crossykler. De bodde sammen i latterlig billige studentleiligheter i Trondheim på 90-tallet og var sterkt interessert i rock og festing. Men først nå i 2006 samarbeider Frode Sander Øien og Hans Magnus «Snah» Ryan. I kveld er det première på «Fantastiske Pepsi Love» dramatisert av Frode på bakgrunn av hans første og hittil eneste roman, med musikk av Snah.

Skrøt på seg slektskap

- Jeg var veldig begeistret for Frode. Jeg skrøt på meg at vi var i slekt, ler Hans Magnus.

Det var i de tre første skoleårene de gikk samme klasse, som sønn av en yrkesmilitær flyttet Frode mye rundt - men også i perioder senere i Steinkjer, der han på gymnaset også ble kompis med Hans Magnus' senere Motorpsycho-kollega Bent Sæther.

Men det var Hans Magnus Frode peilet seg inn på når han skulle flytte inn til Trondheim. Ryan hadde en ungboleilighet på over 150 kvadrat i Bispegata, Frode fikk fatt i naboleiligheten - og slik bodde de mens Frode oppdro barn og Snah spilte i Motorpsycho og galskapen utfoldet seg rundt dem tidlig på 90-tallet. I en periode senere bodde de på tilsvarende måte i Smedbakken. De skrev en del musikk sammen, men fremførte den aldri. Noen av ideene har dukket opp i Motorpsycho-sammenheng, noen i Frodes forrige band Sanderfinger - og en enkeltlåt dukket plutselig opp fra glemselen under øvingene til «Fantastiske Pepsi Love»; «Ordinary People».

- Faktisk en ganske bra låt, og jeg hører godt slektskapet med musikken Snah har skrevet til stykket, sier Frode.

Et vilt kollektivliv

«Fantastiske Pepsi Love» forteller en rekke parallellhistorier med utgangspunkt i en gruppe unge mennesker som bor sammen i et kollektiv. Rockere, dopere, skuespillerspirer og modeller forteller historier om generasjonskonflikter, religiøs søken og identitetsproblemer.

Mens vi sitter og snakker med Frode og Hans Magnus klarer de med bare litt ressursbruk å identifisere de fleste konfliktlinjer og sprø hendelser i stykket med ting som skjedde i Trondheim på tidlig 90-tall. Imellom mimring og latterutbrudd og henvisning til musikk av My Bloody Valentine, Sonic Youth, Nick Drake, Kraftwerk og Spacemen 3 kommer lange utredninger om sonisk stofflighet og godter-assortementet på kiosken til Lothar Larssen.

- Sonisk stofflighet?

- Ja, det blir litt sånn når vi er sammen. Vi er litt dårlig på samtid. Det er bare tilfeldig at jeg vet det er Jens Stoltenberg som er statsminister. For jeg tror han er statsminister hele tiden, og har altså rett akkurat nå. Jeg vet ikke hvordan Ane Dahl Torp ser ut og har aldri sett en film med Aksel Henie, skryter Frode.

De har tydelig sin egen sjargong og sprudler i hverandres selskap. Men begge to har vel ry på seg av å være bittelitt sære, bittelitt einstøing-aktige. Men de er på vei inn i en offensiv fase begge to nå.

Bandene til Frode

- Jeg er jo i ferd med å ta «en Fosnes Hansen» med oppfølgerromanen til «Fantastiske Pepsi Love», jeg sier hvert år at den kommer til neste år. Har stått ganske fast. Men så løsnet det i en annen retning da jeg ble spurt om å dramatisere for Trøndelag Teater, forteller Frode.

Han skal jo også skrive et stykke til, som en del av Trondheim Open med Tale Næss, Carl Frode Tiller og Johan Harstad.

24. februar lanseres cd-en til Hærmætti Tysland Band, hobbybandet som ble offentlig og hittil har fått fantastisk mottagelse for sin kjærlighetsfulle raljeringer over urtrøndersk festkultur. Men Frode har også halvveis spilt inn en engelskspråklig cd med et annet, mer musikalsk ambisiøst, band sammen med Truls Lorentzen og Vigdis Skjelmo.

Bandet til Snah

- Dette er fjerde gang jeg lager musikk til et teaterstykke, alltid i samarbeid med instruktør Jon Tombre. Jeg trives med arbeidsformen og synes jeg begynner å gå tak på det, sier Snah. Han har ellers ikke spilt i andre band enn Motorpsyhco, om en ser bort fra noen spillejobber i Deathprod sammen med Helge Sten.

Han er i en veldig spennende fase nå, comebackplata til Motorpsycho kommer ut i mars, og han og Bent Sæther jobber inn et konsertrepertoar sammen med to kandidater til livebandet. Det har vært mange spekulasjoner rundt Motorpsycho og liten respons fra bandet selv. Hemmelighetskremmerier?

- Nei, nei. Men det har skjedd mye med oss i de siste årene. For første gang skal vi ut på turné uten den kolossale tryggheten det var å spille med Gebhardt. Vi var tre som kjente hverandre ut og inn. Nå er det annerledes. Det er komplisert og spennende nok å forholde oss til hverandre - og å ta endelige avgjørelser. Å kommunisere dette til utverdenen blir hakket for komplisert, sier Snah

Snah begynner å bli skikkelig husvarm på Trøndelag Teater, for Frode har arbeidet med stykket vært en stor inspirasjon.

Pepsi Love

- Jeg har ikke vært så ofte på teatret, men er blitt utrolig imponert over staben som jeg har fått jobbe med her. De er utrolig dyktige, veldig energiske og superdedikerte. Mange dyktige skuespillere, både de unge og de mer erfarne.

Spesielt fascinert er de to over å kunne følge metodikken til Hildegunn Eggen, hvordan hun har knekket kode til hver enkelt av de forskjellige rollene hun har i «Fantastiske Pepsi Love».

- Hildegunn var jo den desidert største stjernen på Innherred allerede på 70-tallet, sier Snah. Og dermed er de to tilbake til kiosken til Lothar Larssen.

 
På forsiden nå