Sandøy-kunst i Sofia

Som første norske kunstner skal Magne Sandøy stille ut i det bulgarske nasjonalgalleriet for utenlandsk kunst i Sofia.
Utstillingen åpnes av den norske ambassadøren i Bulgaria, Rolf Baltzersen, 24. april og varer frem til 8. mai. Kunstneren selv vil oppholde seg i Bulgaria gjennom hele utstillingsperioden og plusser på noen dager i forkant til å montere og tilsvarende i etterkant til å ordne opp etter seg i det 410 kvm. (!) store galleriet.

- Jeg har lagt inn litt tid til ny innramming av bildene før åpningen. Jeg tar nemlig bare med meg lerretene, ruller dem sammen og satser på å ha dem med meg som håndbagasje, sier Sandøy, som slik viser hvor enkelt det kan gjøres, uten de problemer med transport, forsikring etc. som ofte kan være en hindring for å få norsk kunst ut i verden.

Ingen småbilder

Det er heller ingen småbilder Råkvåg-kunstneren tar med til den bulgarske hovedstaden, der nasjonalgalleriet for utenlandsk kunst ligger sentralt plassert like ved Aleksander Nevski-katedralen. 20 av de til sammen 36 maleriene måler 1,40 x 1 m og er alle malt i akryl på lerret. Det blir ingen akvareller med på utstillingen, heller ikke noen av de velkjente landskapsbildene og naturstemningene som gjennom mange år har gjort Sandøy til en populær og folkelig kunstner i Trøndelag - til dels også i Tyskland, der han i flere år har hatt et godt salg. I stedet viser han malerier av bygninger og mennesker, der figurene gjerne er plassert i dunkle rom, med lysinnfall gjennom vinduer og dører. Sandøy viste flere bilder fra denne motivkretsen da han sist stilte ut i Trondheim, i Galleri Hanne høsten 2001.