Sandøy-kunst i Sofia

Som første norske kunstner skal Magne Sandøy stille ut i det bulgarske nasjonalgalleriet for utenlandsk kunst i Sofia.

Saken oppdateres.

Utstillingen åpnes av den norske ambassadøren i Bulgaria, Rolf Baltzersen, 24. april og varer frem til 8. mai. Kunstneren selv vil oppholde seg i Bulgaria gjennom hele utstillingsperioden og plusser på noen dager i forkant til å montere og tilsvarende i etterkant til å ordne opp etter seg i det 410 kvm. (!) store galleriet.

- Jeg har lagt inn litt tid til ny innramming av bildene før åpningen. Jeg tar nemlig bare med meg lerretene, ruller dem sammen og satser på å ha dem med meg som håndbagasje, sier Sandøy, som slik viser hvor enkelt det kan gjøres, uten de problemer med transport, forsikring etc. som ofte kan være en hindring for å få norsk kunst ut i verden.

Ingen småbilder

Det er heller ingen småbilder Råkvåg-kunstneren tar med til den bulgarske hovedstaden, der nasjonalgalleriet for utenlandsk kunst ligger sentralt plassert like ved Aleksander Nevski-katedralen. 20 av de til sammen 36 maleriene måler 1,40 x 1 m og er alle malt i akryl på lerret. Det blir ingen akvareller med på utstillingen, heller ikke noen av de velkjente landskapsbildene og naturstemningene som gjennom mange år har gjort Sandøy til en populær og folkelig kunstner i Trøndelag - til dels også i Tyskland, der han i flere år har hatt et godt salg. I stedet viser han malerier av bygninger og mennesker, der figurene gjerne er plassert i dunkle rom, med lysinnfall gjennom vinduer og dører. Sandøy viste flere bilder fra denne motivkretsen da han sist stilte ut i Trondheim, i Galleri Hanne høsten 2001.- Det har vært naturlig å velge ut denne typen bilder til utstillingen i Sofia, ettersom disse motivene i stor grad har oppstått under tidligere opphold i Bulgaria, spesielt etter besøk i klostre som det finnes så mange av der.

Prestisjefylt

Arkitekturen i Bulgaria har i det hele tatt inspirert meg mye, sier Sandøy, som først besøkte landet i begynnelsen av 90-årene. Da fikk han kontakt med bulgarske kunstnere i byen Sliven gjennom sambygdingen, statsviteren og Bulgaria-kjenneren Oddmund Otterstad. Siden har Magne Sandøy pleid denne kontakten og stadig utvidet sine bekjentskaper i det bulgarske kunstnermiljøet, etter hvert også til Sofia. Her har fremtredende kunstnere lagt inn et godt ord for ham i landets hovedgalleri for internasjonal kunst, og Sandøy fikk avtale om utstillingen etter å ha vist frem foto av en del av bildene sine for galleriets direktør. Én gang tidligere har han hatt bilder med på en utstilling der nede, men nå får han for første gang vist seg frem på bred front, for et stort publikum på et prestisjefylt sted.- Det blir nok både tv og aviser til stede og mye oppmerksomhet, sier den beskjedne kunstneren, som forteller at han begynte å skrive på en tale, men vet ikke helt hvordan det vil gå. Spent er han naturlig nok også på salget; om rullen med lerreter er like stor når han sitter på flyet hjem. I så fall har han desto mer å by på for sitt lokale publikum når den tradisjonelle Bryggeutstillinga i Råkvåg åpner 24. mai. I år som før en den like viktig for Magne Sandøy, som det som skjer ute i den store verden.

Ut i verden. Magne Sandøy - fra atelieret på Salteriet Kulturbrygge i Råkvåg til et møte med Europa i det bulgarske nasjonalgalleriet for utenlandsk kunst i Sofia. Foto: DAN ÅGREN 

Ut i verden. Magne Sandøy - fra atelieret på Salteriet Kulturbrygge i Råkvåg til et møte med Europa i det bulgarske nasjonalgalleriet for utenlandsk kunst i Sofia. Foto: DAN ÅGREN 

På forsiden nå