IFPI fjernet Grateful Dead-filer

Uten forvarsel fjernet nettleverandøren flere av Jan Bojer Vindheims lovlige musikkfiler.

Saken oppdateres.

Vindheim hadde publisert flere musikkfiler av bandet Grateful Dead på sitt eget nettsted, vindheim.net.

Slettingen skjedde etter at nettleverandøren Powertech fikk en henvendelse fra platebransjens interesseorganisasjon, IFPI, om å fjerne det de betraktet som ulovlige musikkfiler.

- Lovlige filer

Men i følge Vindheim tillater Grateful Dead ikke-kommersielle opptak og deling av musikk.

- Jeg synes det er litt merkelig at helt lovlige filer er blitt plukket ned, sier Vindheim til VGNett.

Han reagerer også på at han fikk vite om IFPIs advarsel først etter at filene var fjernet.

Erklæring fra bandet

På de samme sidene som Vindheim har linket til, finnes en erklæring fra Grateful Dead som bekrefter lovligheten til filene. Her oppfordrer de sine fans til å ta opp musikken og dele den seg imellom.

Bandets fans, såkalte «deadheads», har delt opptak helt siden det ble mulig å ta med seg opptaksutstyr til konsertene. Flere av disse er tilgjengelige på nettstedet Archive.org.

Vindheim har foreløpig ikke fått noen forklaring på hvordan IFPI fant frem til filene.

- Gode rutiner

Øyvind Svendsby i IFPI sier til VG Nett at de sender ut et standard advarselsbrev i slike tilfeller. Der ber de brukeren om å dokumentere hvorvidt filene er lovlige. Filene blir videre sjekket mot en database i London, forklarer Svendsby.

- Vi mener våre rutiner er gode, men vil selvfølgelig gå gjennom dem igjen for å se om det er noe vi kan gjøre for å hindre at dette skjer igjen, sier Marte Thorsby i IFPI til VG Nett.

- Jeg har selv skrevet bøker og skal de brukes kommersielt vil jeg bli betalt for det. Samtidig har jeg åpnet for ikke-kommersiell bruk av verkene.

- Grateful Dead går ikke akkurat på fattigkassa selv om de tillater deling av musikken de heller, sier Vindheim som nå har lagt ut filene på nytt.

 
På forsiden nå