Tror Trondheim kan bli hengende etter

Fritt Ord-direktøren frykter det lokale engasjementet for litteraturhus kan forsvinne hvis ikke politikere og sponsorer nå åpner pengesekken.

Taper terreng: Uten et selvstendig litteraturhus vil Trondheim bli hengende etter Oslo og Bergen som et diskusjonssenter, mener direktør i Fritt Ord Erik Rudeng. Her foran litteraturhuset i Oslo. 

Saken oppdateres.


Tidligere i år fikk forprosjektet til et litteraturhus i Trondheim tildelt to millioner i støtte av stiftelsen Fritt Ord for å etablere seg i Huitfeldtgården.

I forrige uke stemte kulturkomiteen imot styringsgruppens søknad om driftsstøtte til et litteraturhus i Trondheim. Direktør Erik Rudeng i Fritt Ord håper politikerne snur i tide og at flere private midler snarest kommer på bordet.

LES OGSÅ: Litteraturhus som engasjerer

– Jeg håper hele byen slutter opp om det som åpenbart er et godt alternativ, og som kan ha stor betydning for vitaliteten i byen. Kommunen er ikke i en enkel situasjon økonomisk, men det kan neppe være slik at det ikke gis rom for noen nye tiltak, mener han.

LES OGSÅ: Kaster nøkkelen til et litteraturhus

LES OGSÅ: To rom, ett kjøkken og ett litteraturhus

Gir Bergen et forsprang

Rudeng tror Trondheim fort kan bli hengende etter de andre store byene, og at byen kan miste sin mulighet til å bli et diskusjonssenter og en viktig nasjonal premissleverandør uten et selvstendig litteraturhus. Han mener et litteraturhus vil skape liv i sentrum og ha betydning både for kulturlivet, næringslivet og for mediene i byen.

–Nå får også Bergen sitt litteraturhus, et sted der man kan skape debatt om lokale, regionale og nasjonale spørsmål, og også få internasjonale perspektiver frem i lyset, sier Rudeng.

LES OGSÅ: Håper på næringslivet

Han forteller at styret i Fritt Ord ble imponert over den gode utredningen styringsgruppen hadde gjort, og understreker at støtten fra dem er knyttet til en lokalisering i Huitfeldtgården.

–Styret hos oss reagerte veldig positivt på den meget grundige utredningen. Det er viktig å ha klart for seg at våre midler er knyttet til et litteraturhus i Huitfeldtgården. Om det ikke blir gjennomført, må det komme en ny søknad til et eventuelt nytt prosjekt.

LES OGSÅ:- Jeg tror det kan bli fin stemning her

-Flere bør stille opp

Ideen om samlokalisering med biblioteket begeistrer ikke Fritt Ord-lederen. Han er opptatt av at et litteraturhus skal ha en høy grad av handlefrihet og ikke være underlagt kommunal etatsstyring

–Det er en tilsnikelse å si at et bibliotek i seg selv er et litteraturhus. Bibliotekene er viktige, og vi støtter også dem økonomisk, men de har andre hovedoppgaver. Et litteraturhus skal først og fremst være skreddersydd for direkte møter mellom forfatter og publikum, og være en arena for debatt og andre aktiviteter.

LES OGSÅ: Dugnad for litteraturhus

Nå håper han motgangen ikke fører til at det lokale engasjementet for et litteraturhus går tapt.

–Det er lett at lufta går ut av ballongen når et prosjekt som dette avspores nettopp i det øyeblikket det er klart til å ta av. Derfor er det desto viktigere at andre instanser også bestemmer seg for å stille opp nå. Trondheim er en by full av finansinstitusjoner og enkeltpersoner som nå har en mulighet til virkelig å gjøre en forskjell i byens liv, mener han.

Trenger Trondheim et litteraturhus? Si din mening i feltet under.

Trenger Trondheim sitt eget litteraturhus?
Du må velge et alternativ
På forsiden nå