Tradisjonen tro arrangerte Adresseavisen og Trondheim symfoniorkester (TSO) sin populære nyttårskonsert i Olavshallen i Trondheim første fredag i januar.

Sprelsk konferansier

Symfoniorkesteret startet ballet med fanfare før den alltid så sprudlende Herborg Kråkevik inntok scenen.

- Heldigvis har jeg armer jeg kan flakse med, jeg heter ikke Kråkevik for ingenting, sa hun til latter fra den fullsatte salen. Hun gikk gjennom diverse kroppsdeler til høylytt respons fra publikum som satte pris på sprellene hennes.

Kråkevik er en kjent komiker, skuespiller og sanger, som like før jul slapp plata «Jul i stova».

- Det er en stor ære å få være her i kveld, sa hun.

Etter introduksjonen sang Kråkevik «Danse mi vise», mens Trondheim symfoniorkester fulgte opp, og fremførte «Slavisk dans nummer 1» av Antonín Dvořák.

Den internasjonalt kjente operasangeren Solveig Kringlebotn fremførte  «Rusalkas sang til månen».

Delte ut pris til Årets trønder

Like før pausen ble vinnerne av Årets trønder 2012 ropt opp på scenen. Teknologigründerne Vegard Wollan og Alf-Egil Bogen har hatt eventyrlig suksess med mikrochiper utviklet ved Atmel Norway i Trondheim.

- Tusen takk, vi er veldig beæret og rørt, sa Wollan fra scenen i Olavshallen.

Deres mikrochiper finnes i ale slags elektronikkprodukter verden over. De ble hyllet med varm applaus under den årlige nyttårskonserten til Adresseavisen og Trondheim symfoniorkester.

- Jeg tror vi må take være kjære koner, Dette er en livsstil, og jeg tror de har jobbet hardere enn oss, skal jeg være ærlig, sa Bogen til latter fra salen.

Fiolintalent fikk musikkstipend

Etter en pause i den musikalske oppvartningen, stiftet publikum bekjentskap med tolv år gamle Joakim Røbergshagen. Han er vinner av Adresseavisens musikkstipend 2013, som har en verdi på 25 000 kroner.

Han er et fiolintalent utenom det vanlige og da han ble spurt om hvordan det var mulig å bli så flink, så svarte han raskt:

- Jeg har et godt samarbeid med kulturskolen og veldig flinke lærere, sa Røbergshagen.

- Hva har du tenkt å bli, spurte styreleder Per Axel Koch i Adresseavisen.

- Jeg håper å bli like flink som Arve Tellefsen, sa han.

Selv om musikken tar mye tid, så er han også aktiv på fotballbanen og skistadion.

- Hva skal du bruke pengene til?

- Det skal gå til utstyr og noter. Ellers så sparer jeg ikke til noe spesielt akkurat nå, svarte den unge prisvinneren, før han satte fiolinen til haka og viste nøyaktig hvorfor han er den velfortjente mottakeren av prisen.

- Lurer på om kjolen er kort

Den tredje og siste prisen som skulle deles ut, var Liv UIlmann-prisen 2013, som gikk til teaterregissør Marit Moum Aune. Hun fikk også en fantastisk mottakelse av publikummet.

- Det var en stor overraskelse, og jeg synes det er veldig artig samtidig som jeg synes det er veldig pinlig. Jeg lurer på om kjolen er litt for kort og om jeg egentlig er verdt det, sa hun beskjedent fra scenen.

Mor Gunvor og ektemann Arne Ueland fikk en spesiell takk fra regissøren som debuterte profesjonelt med «Soldatens historie» på Trøndelag Teater i 1989.

Avsluttet med ABBA

Konferansier Herborg Kråkevik avrundet det hele med en parodi på kronprinsesse Mette-Marit, før hun gikk over til en mer alvorlig tone.

- Nå er festen over, og det er tilbake til hverdagsrealismen. Vi får ta godt vare på hverandre, så kan dette året bli et godt år, sa hun, før konserten ble avsluttet med allsang av ABBAs udødelige «Happy New Year».

Kulturprisvinner Joakim Røbergshagen har Arve Tellefsen som sitt store forbilde. Foto: Vegard Eggen
Herborg Kråkevik åpnet konserten og var et fyrverkeri på scenen. Foto: Vegard Eggen
Den internasjonalt kjente operasangeren Solveig Kringlebotn fremførte "Rusalkas sang til månen". Foto: Vegard Eggen
Vinnerne av Årets Trønder 2012, teknologigründerne Vegard Wollan og Alf-Egil Bogen, ble hedret på scenen under nyttårskonserten. Foto: Vegard Eggen
Trondheim symfoniorkester fulgte opp, og fremførte «Slavisk dans nummer 1» av Antonín Dvořák. Foto: Vegard Eggen