Ni nye nominasjoner til Rockheim

Morten Abel, deLillios og black metal -bandet Mayem er bare tre av de artistene som nå nomineres til innlemmelse i Rockheim Hall of Fame.

Rockheim Hall of Fame: Blant de nominerte i år finner vi Mayhem, deLillos og Morten Abel.  Foto: JENS PETTER SØRAA / SCANPIX

Saken oppdateres.

I dag kom offentliggjøringen over de ni artistene som nomineres til inlemmelse i Rockheim Hall of Fame. Det heter i reglementet for nominasjonsprosessen at:

«Nominasjon og innlemmelse i RHoF skjer fordi artisten/personen har bidratt vesentlig til norsk populærmusikks utvikling og/eller utbredelse. Den som innlemmes må ha debutert med utgivelse (eller bidratt til utgivelse) for minst 25 år siden.»


Tidligere år har femten artister blitt nominert, i år kun ni. Dette begrunner Janove Ottesen og Petter Myhr i nominasjonskomiteen slik:

«I dag nomineres ni artister, mot femten de foregående to årene. Dette er besluttet av nominasjonskomiteen; ettersom hedershallen begynner å få en viss fylde, ønsker vi å gi større oppmerksomhet til hver enkelt nominerte (og innlemmede) ved å innskrenke antallet nominerte til 9 og innlemmede til 3. Vi ønsker også å opprettholde eksklusiviteten over tid (og for den del også diskusjon og spenning rundt hvem som burde og kunne vært nominert/innlemmet).»


De ni nominerte er:

LILLEBJØRN NILSEN (nominert 2013)

Bjørn Falk Nilsen (f. 1950) er en av tidenes største norske visekustnere og en av våre mest folkekjære artister og låtskrivere. Flere av sangene  hans er blitt er blitt en del av den norske sangskatten, og brukes av folk i mange ulike sammenhenger. I tillegg til solo­karrie­ren har han hatt voldsom suksess med Gitarameratene, sammen med Jan Eggum, Halv­dan Sivertsen og Øystein Sunde. Lillebjørn Nilsen har også lært store deler av befolk­ningen å spille gitar, gjennom sin gitarbok.

ANNE GRETE PREUS (nominert i 2011, 2012 og 2013)

Anne Grete Preus (f. 1952) aspirerer til tittelen Norges rockedronning, og er en av de vitale veteranene i en mannsdominert musikkbransje. Hun markerte seg først med folkrockgruppa Veslefrikk i 1978, som ga ut fire album før de ga seg i 1982. Så fulgte en periode med rockebandet Can Can, før Preus debuterte som soloartist med albumet Fullmåne (1988), hvor hun tolket tekster av Jens Bjørneboe. Siden da har Preus gitt ut en rekke sterke album, med Millimeter (1994) som ett av høydepunktene.

RADKA TONEFF (nominert i 2013, 2012 og 2011)

Ellen Radka Toneff (1952-1982) var en av norsk populærmusikks mest særperegete stemmer, som kunne uttrykke både sår­barhet og styrke, samtidig. Hun debuterte med albumet Winter Poem i 1977, mens opp­følgeren It Don't Come Easy kom i 1979, begge album innspilt med Radka Toneff Kvintett, som bestod av Arild Andersen, Jon Eberson, Lars Jansson og Svein Christi­ansen. Året etter kom albumet Fairytales, kun med Radka Toneffs stemme og Steve Dobro­gosz på piano. Albumet er en av merkesteinene i norsk plateproduksjon. Radka Toneff var en sjanger­overskridende artist, mest hjemme i jazzen, men med klare referanser til pop og rock. Hun deltok også i den norske finalen i Melodi Grand Prix i 1980 og 1981.

DE LILLOS (nominert i 2012 og 2013)

DeLillos er et av de mest sentrale og originale rockebandene i Norge. Både tekstene og melodiene gir uttrykk for en skjør, naiv livsfølelse som ikke har vært skildret på samme måte i norsk rock før deLillos. Også coverkunsten skilte seg fra den gjengse rockeestetikken i samtida. DeLillos ble etablert i 1984 av Lars Lillo-Stenberg, Lars Fredrik Beckstrøm og Rune Lindstrøm. Debutalbumet Suser Avgårde (1986) ble hyllet av både presse og publikum. Siden da har de gitt ut en rekke sterke album, med dobbeltalbumet Hjernen er alene (1989) som ett av flere høydepunkt.

NORA BROCKSTEDT (nominert 2013)

Nora Brockstedt, f. Nora Berg i 1923, kan se tilbake på ufattelige 60 år som plateartist. Hun var med på å starte The Monn Keys i 1951, og fikk sitt gjennombrudd som soloartist i 1955 med sangen "En liten pike med lave sko". Brockstedt er høyt aktet for sine Prøysen-tolkninger, og hennes versjon av "Tango for to" ble Norges første millionhit. I 1960 oppnådde hun fjerde plass i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen med "Voi Voi". Likevel er det jazzen som står Brockstedt nærmest. Hun ga ut som foreløpig siste plate, Nora - for swingende, som 85-åring i 2008.

JONAS FJELD (nominert 2013)

Terje Lillegård Jensen (f. 1952) er en hardtarbeidende artist og låtskriver som har levert kvalitet over en periode på 40 år. Jonas Fjeld markerte seg tidlig med det humoristiske bandet Jonas Fjeld Rock ’n' Rolf Band sammen med bl.a. Herodes Falsk. Fjeld debuterte som soloartist på midten av 70-tallet, og fikk et av nittitallets største suksesser med sangen "Engler i sneen", med tekst av Ole Paus. Fjeld og Paus slo seg senere sammen i duoen To Rustne Herrer. Et annet meget fruktbart samarbeid, også internasjonalt, var utgivelsene med trioen Danko, Fjeld, Andersen. Jonas Fjeld oser av kvalitet, og hans kollega Eric Andersen ga ham ganske treffende betegnelsen "a Norwegian national treasure".

KJØTT (nominert i 2012 og 2013):

I løpet av sin korte karriere fra 1979 til 1981 rakk Kjøtt å bli et av de fremste punkbandene i Norge. Dette til tross for at de ikke var utpreget punkete i uttrykket, verken visuelt eller musikalsk. Men de hadde et energisk uttrykk, musikalsk driv og tekster som appellerte til punkerne. Kjøtt var opphavsmenn til en av de første norske punkutgivelsene, 7-tommeren Et nytt og bedre liv (1979), og ikke minst til den hyllede – og svært sjeldne – EP-en Kjøtt (1980).

Omtrent like raskt som de ble legender i undergrunnen ble bandet oppløst - frontmann Michael Krohn sluttet i bandet og dannet Raga Rockers, mens resten av bandet fortsatte som kunstrockbandet Montasje. Legendestatusen ble ikke mindre av at karrieren ble kort og intens, og Kjøtts musikk har i over 30 år inspirert horder av unge nordmenn – ikke minst vordende musikere.

MAYHEM (nominert i 2012 og 2013)

Mayhem fra Ski ble dannet i 1984, og er en av de store pionerene innen black metal-sjangeren. Bandet har bidratt sterkt til å definere klassisk black metal, og Mayhem nyter en enorm respekt både nasjonalt og internasjonalt for sitt bidrag til metallscenen.

Mayhem er muligens det mest berømte og beryktede black metal-bandet i verden, som et av tidenes mest kontroversielle band uansett sjanger. Kontroversene har bidratt til at verden har åpnet øynene for både Mayhem og norsk black metal generelt, men det er likevel det musikalske nybrottsarbeidet som er Mayhems fremste varemerke. Mayhem hadde heller ikke nådd dit de er om de ikke var et helvetes liveband!

MORTEN ABEL (nominert 2013)

Morten Abel Knutsen (f. 1962) har vært norsk superstjerne i hele tre omganger: Først med bandet Mods, som ga ut sin første plate Revansj! i 1981. Deretter med The September When på nittitallet, og deretter som soloartist rundt årtusenskiftet.

Morten Abel er en skamløs og uforutsigbar eksentriker, og samtidig en uhyre treffsikker pophåndverker med en tydelig signatur. Han har flyttet grensene for norsk popmusikk, og står bak en rekke bautaer i den norske popkanonen som "Tore Tang" (Mods), "Bullet Me" (TSW) og "Be My Lover" (solo) – og Morten Abel er for mange selve kongen av norsk pop.

På forsiden nå