Ikke bare se, men smake

I tre dager vil deler av Trondheim bugne av frodige boder med trøndersk mat.

Saken oppdateres.

Trøndersk Matfestival arrangeres for andre året på rad. Hele 90 utstillere tilbyr et rikt mangfold av mat fra småskalaprodusenter til restauranter.

Fra jord og fjord til bord

Ideen bak Trøndersk Matfestival er å promotere trøndersk mat.

- Trøndelag har alt. Vi er et enormt matområde og en stor råvareprodusent, sier Kirsten Indgjerd Værdal, daglig leder for Oi! Trøndersk Mat og Drikke, som er eiere av Trøndersk Matfestival.

- Utvikling går mot at stadig flere småprodusenter starter med matproduksjon. Forbrukerne har blitt veldig bevisst på hvor maten kommer fra og måten den er produsert på. Det skjer en revolusjon i det norske matmarkedet nå. Folk er villige til å betale godt for gode produkter, sier Værdal.

- Vi vil vise at Trøndelag produserer en mengde matvarer av den høyeste kvalitet. Det eneste vi mangler er kanskje vinproduksjon, sier Værdal.

Tettpakket program

Matfestivalen har aktiviteter både for liten og stor. Fra kokkeskole for barna til akevitt og ølsmaking for de voksne.

- Trønderske mattradisjoner består ikke bare av mat, men også drikke, sier Værdal.

Torsdag vil kårkaill og ølbrygger Morten Granås og ordfører i Stjørdal Johan Arnt Elverum smake på Stjørdals-øl. Fredag er det blant annet smaksseminar hvor deltakerne får smake på trøndersk skinke, laks og akevitt

Kokkekonkurranse

Det foregår også en spennende satsing på unge talenter. Fredag og lørdag arrangeres Blå- grønn kokkekonkurranse. Nvnet kommer av at kokkene konkurrerer med råvarer fra fjord og jord. Deltakerne er alle under 30 år og kommer fra Vikna i nord til Røros i sør. Til daglig jobber de i serveringsbedrifter rundt om i Trøndelag.

Kokkene har satt sammen en tre-retters ungdomsmeny de skal konkurrere med.

- Bakgrunn for idéen var at vi ønsket å bruke kokkekonkurransen til å bygge nettverk mellom serveringsbedrifter og produksjonsbedrifter i Trøndelagsfylkene. 21 produksjonsbedrifter fikk tilbud om å være med som samarbeidsparter til kokkene i konkurransen, sier Værdal.

Været ingen hindring

Om varmen slår til i helga skaper dette ingen hindring for matfestivalen.

- Vi har tatt våre forhåndsregler og er klare med alt utstyr som skal til for å holde maten kjølig, sier Værdal.

 
        
            (Foto: BRIT MOEN TJØRSTAD)

  Foto: BRIT MOEN TJØRSTAD

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå