90 år med Roald Dahl

Roald Dahl feires i England

Saken oppdateres.Det er 90 år siden Roald Dahl ble født, og i London har bokillustrasjonene
fått sin egen utstilling. Forfatterens enke foreslår å vrenge klærne for å feire dagen.- Jeg jobbet med Roald Dahl i 15 år, og etter hans død har arbeidet bare fortsatt. Det føles som om jeg har blitt som en del av en familie, sier Quentin Blake (73).

Han var forfatterens faste illustratør. I anledning nittiårsjubileum 13. september blir verdens første Roald Dahl-dag feiret, etter initiativ fra Roald Dahl-museet og Roald Dahl-stiftelsen.

Nostalgiske tegninger

Kunstneren Quentin Blake har funnet fram illustrasjoner fra 21 kjente og kjære barnebøker. Figurer som Matilda, Charlie og Store Vennlige Kjempe henger på veggene i National Theatre på Londons South Bank ut september. De er ruskete i kantene, og har notater skriblet på seg.

- Vi prøvde ikke å gjøre dem finere enn de var, dette er akkurat sånn de så ut da de lå på tegnepulten min, sier Blake.

Han tror utstillingen vil fungere som et nostalgisk tilbakeblikk for flere generasjoner som er oppvokst med Dahls historier.

Forfatteren var allerede et godt kjent navn da Blake ble introdusert for ham i 1975.

- Jeg var nokså nervøs første gangen jeg skulle møte Roald, innrømmer Blake.

- Han var en mektig mann - dessuten var han så høy!

Men de to fant tonen umiddelbart, og det resulterte i et tett samarbeid som varte helt til Dahls død i 1990.

- Magisk ekteskap

- Roald var alltid entusiastisk og engasjert i tegningene mine, noe som selvfølgelig er veldig oppmuntrende for en illustratør, sier Blake.

Felicity Dahl, forfatterens enke, husker godt hvordan de to mennene arbeidet.

- Jeg blir ofte spurt om hvordan det var å være gift med Roald Dahl, og svaret på det kan bare bli at det var magisk! sier Felicity.

En del av magien hun husker spesielt godt, var de gangene Quentin Blake stakk innom «Gypsy House», Dahls hjem, for å diskutere illustrasjoner.

- Det var en fantastisk opplevelse å se dem skape bøker sammen. Når Quentin kom på besøk med hauger av papirer og en flaske med vin, visste jeg at det ville bli en lang og morsom kveld, forteller Dahl.

Nå skal en av verdens største barnebokforfattere feires, og Felicity Dahl har en oppfordring til alle som vil være med:

- Kle dere i gult! Eller bruk klærne på vranga! Del en bokopplevelse med noen du er glad i, og ikke minst: Spis sjokolade! sier hun.

På barnas side

Quentin Blake er i dag president for veldedighetsorganisasjonen The Roald Dahl Foundation og aktiv i driften av Roald Dahl-museet i Missenden utenfor Oxford. Mange gamle minner dukket opp under arbeidet med å samle tegningene til utstillingen.

- Roald og jeg utviklet av og til figurene sammen. Som med SVK (Store Vennlige Kjempe, red.anm.). Han skulle egentlig ha støvler på beina, men det så helt feil ut. Vi kunne ikke finne ut hvordan vi skulle løse det. Men så en dag fikk jeg en sandal i posten. Det var en av Roalds egne, de var faktisk norske - og enormt store. Da hadde han funnet ut at slike skulle SVK ha på seg, forteller Blake.

- Hva tror du det er med bøkene som gjør at barn fortsatt lar seg fascinere?

- Både jeg og Roald klarte å se ting fra barnas perspektiv. Dessuten er det alltid en hårfin balanse mellom det morsomt skumle og det altfor skumle, mener Blake.

 
        
            (Foto: scanpix)

  Foto: scanpix

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå