1,3 millioner bøker fordelt på 810 titler ligger klare når landets største boksalg braker løs mandag. Med opptil 80 prosents prisavslag er sjansen for å sikre seg en litterær godbit mellom to permer for en svært billig penge, svært stor, skriver Aftenposten.no.

- Mammutsalget er Norges største boksalg og de svært gode prisene gir en unik mulighet til å utvide boksamlingen, sier Kristenn Einarsson, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

Hele søndag ble det jobbet på spreng ved bokhandlene som deltar i salget, for å gjøre alt klart før dørene åpnes i morgen tidlig.

Men det gjelder å være tidlig ute. Selv om Mammut-salget pågår frem til 1. mars, vil de mest populære titlene forsvinne fort. Derfor har også mange benyttet muligheten til å forhåndsbestille.

Antall forhåndsbestillinger har i år økt med 35 prosent sammenlignet med i fjor. I år er det fjorårets store salgssuksess, «Hel ved», av Lars Mytting flest har forhåndsbestilt. Deretter følger «Brobyggerne» av Jan Guillou og «Gjenferd» av Jo Nesbø. I tillegg til romaner og krim, er barnebøker, praktbøker og oppslagsverk de mest populære sjangrene.

Nye

- «Mattemagi» av Håvard Tjora ble den mest solgte boken under Mammut-salget i fjor. Den er for øvrig godt forhåndsbestilt også i år. 93 prosent av årets Mammuttitler er nye av året, men det er noen få, populære gjenganger som er med mer enn en gang, sier Raymond Vik, informasjonssjef i Forlegger- og Bokhandlerforeningen.

Etter at Mammut-salget ble innført årlig i 2006 er 2010 det foreløpig beste Mammutåret. Da ble det solgt 585.000 eksemplarer. I fjor endte salget på 450.000 eksemplarer.

- Tallene går litt opp og ned fra år til år, sier Vik.

I fjor ble det omsatt bøker for rundt 60 millioner kroner under Mammut-ukene.

- Antall bestilte eksemplar for bokhandlerne som deltar er økt med 35 prosent Det er totalt forhåndsbestilt like mange bøker i år som i fjor, men opplaget fordeler seg på færre bokhandler siden Notabene valgte ikke å delta i år. Det vil si at alle de 360 bokhandlere som er med har bestilt mer i år enn i fjor. Det tyder på at de mener årets salg har mange gode titler som er attraktive for leseren.

Blanding

73 forlag og 360 bokhandlere deltar i Mammut-salget.

- Forlagene bestemmer selv hvilke bøker de vil melde opp til Mammut. De fleste forlagene velger en blanding av bestselgere og bøker de mener fortjener et større publikum. Forlagene er ikke tjent med å melde opp bøker de ikke tror vil selge, så bestselgerandel er høy. Forlagene får melde opp de titlene de ønsker, men det gjøres en kvalitetssikring i etterkant for å sørge for at bokutvalget blir mest mulig attraktivt for bokleseren. Mammut skal være bredde og kvalitet, sier Vik.

Minst 500

Bokhandlene bestemmer selv hvor mange eksemplarer av hver tittel de ønsker å ta inn. Kriteriet for at forlagene kan melde opp en bok på Mammutsalg er at det er minst 500 eksemplarer av tittelen på lager, og for mange av titlene er 2000 eksemplarer eller mer tilgjengelig.

- Hvor mye bokhandelen tror de kan selge av hver tittel er avgjørende for mange eksemplarer av hver tittel der vil være å finne i butikkene. Derfor vil det være flere eksemplarer tilgjengelig av eksempelvis «Hel ved» av Lars Mytting, krim som «Gjenferd» av Jo Nesbø og «Vinterstengt» av Jørn Lier Horst, romaner som «Brobyggerne» av Jan Guillou og «Min Kamp 6» av Karl Ove Knausgård , samt kokebøker som «Ingrid og Eyvinds livretter» og «Jamie på 30 minutter», sier Vik.

Lavpris

Bøkene varierer i pris fra 49 kroner og oppover. Gjennomsnittsprisen, inklusiv de store praktbøkene ligger på 129 kroner .

Lars Myttings «Hel ved», som har en normalpris på 399 kroner, selges nå for 149 kroner. Knausgårds bøker i «Min Kamp»-serien selges får du helt ned i 99 kroner.

Ellers er bøker av forfattere som Vigdis Hjorth, Jan Kjærstad, Levi Henriksen, Jon Fosse, Ari Behn, Erlend Loe, Anne B. Ragde, Tore Renberg, Linn Ullmann og Unni Lindell å finne i salgsbunken.