Anmelder Adressa for serie-blasfemi

Les den opphetede debatten om Eriksen-stripene

Saken oppdateres.

Elisabeth Riiber fra Selbu anmelder Adresseavisen på grunnlag av Mads Eriksens tegneseriestripe «M». Det er særlig de to stripene på mandag og tirsdag denne uka som Riiber reagerer på.

- Hovedpersonen

- Spesielt på mandag synes jeg det var en grotesk episode som latterliggjør og holder skøy med Kristus, sier Riiber.

Hun truer videre med å si opp abonnementet dersom Adresseavisen ikke stopper den aktuelle tegneserien, som tegnes av trondhjemmeren Mads Eriksen.

Riiber mener man godt kan spøke med kirken, prestene og kristendommen. Hun reagerer derimot kraftig når tegneserieforfatteren henger ut og latterliggjør hovedpersonen i den kristne verden.Jesus som reklameplakat

- Dette har ingenting med ytringsfriheten å gjøre. Man kan ikke bruke Jesus Kristus som en reklameplakat, sier Elisabeth Riiber til adressa.no.

Den 94 år gamle damen ble så sint da hun leste tegneseriene i Adresseavisen mandag og tirsdag, at hun anmeldte Adresseavisen for blasfemi.

- Ser du på dette som en parallell til Muhammed tegningene?

- Dette er ikke bare en parallell, men mye verre. Kristendommen har flere profeter, men vi har bare en Jesus Kristus. Han er mye mer enn en profet, han er hovedpersonen, sier Riiber.

Hun er tidligere prestefrue i Selbu og har drevet med besøkstjeneste i kommunen i mange år.

- Selv om jeg er 94 år, har jeg fremdeles tanker i hodet. Jeg ble så sint da jeg så det, og tenkte at denne stripen skal ikke få fortsette uten min protest. Men jeg mener ikke å skape noe hurra-meg-hei med dette. Men jeg trodde Adresseavisen var en for seriøs avis til å bruke en slik tegneserie.- Må ha takhøyde

- Såpass synes jeg vi må kunne tøye ytringsfriheten. Leser man stripene ordentlig, ser man at Mads Eriksen tar et oppgjør med reklamens makt. Han setter ting på spissen for å få frem budskapet sitt, ikke for å støte noen, sier Sigrun Berge Engen, kulturredaktør i Adresseavisen.

- Skjønner du at noen kan oppfatte dette som støtende?

- Ja, jeg kan forstå det, men jeg mener må ha stor takhøyde for den kunstneriske friheten. Mads Eriksen er vår egen mann, en lokal tegneseriekunstner, og det er viktig at han slipper til, mener Berge Engen. - Dette er ikke noe å hisse seg opp over.

Muhammed-tegningene

Ifølge lensmann John Paulsby i Selbu og Tydal sammenlignet Elisabeth Riiber «M» stripene med Muhammed-tegningene, og mener hun har god grunn til å reagere.

- Vi har mottatt anmeldelsen og sendt den over til en jurist, med forslag om å henlegge saken, sier Paulsby. Han er enig at dette ikke er noe å le av, men tror ikke stripene bryter noen lovbestemmelser.Ler av det hele

Mads Eriksen reagerer med rå latter da vi overbringer nyheten om anmeldelsen. Etter at han får summet seg beskriver han situasjonen som absurd.

- Jeg finner det helt absurd at en 2000 år gammel fortelling skal diktere mine tegneserier, sier Eriksen til adressa.no, og legger til at han aldri har opplevd noe lignende tidligere.

- Du har altså ingen planer om å etterfølge hennes ønsker?

- Nei, på ingen måte.

 
 
På forsiden nå