I en artikkel i Bergens Tidende i dag raser begge Trondheim-profilene mot sin egen by når det kommer til satsning på kunst og kultur. Faktisk går de begge to så langt som å foretrekke Bergen framfor Trondheim.

Under tittelen «Trondheims-kunstnere heier på Bergen» lar både Anne B. Ragde og Håkon Bleken hjembyen sin få det glatte lag. Det dreier seg selvsagt om den ferske debatten om Trondheim er en god kulturby eller ikke. Til Bergens Tidende sier Håkon Bleken følgende:

- Bergen ligger mye lenger fremme enn Trondheim når det gjelder kulturliv. Det er jo også målbart økonomisk. Jeg har en fornemmelse av at bergensere er mer stolte av byen sin.

På spørsmål om hva Bleken mener om billedkunstens kår i hjembyen har kunstneren dette å komme med:

- Den ( Trondheim) er meget tilbakestående. Det synd å si så mye negativt om byen sin, men jeg føler nesten at jeg lever i et indre eksil i Trondheim, sier Bleken.

- Jeg har stor sympati for Bergen. Du får hilse Bergen fra meg.

Fotball og universitet

Anne B. Ragde holder heller ingenting tilbake når hun får snakke om forholdet mellom de to byene.

- Trondheim er ingen kulturby. Det er en fotball og universitetsby, sier forfatteren som også påkeper at hun synes det er vanskelig å ha for mange identiteter i Trondheim.

Det er Trondheims-politikerne Ragde lar det gå utover når hun rister på hodet over at de ikke vil bevilge en million kroner til et litteraturhus, men derimot ser ut til å ha råd til å bygge et nytt kommunsenter til en og en halv milliard kroner.

- Hos politikerne våre har idrett høyeste prioritet, og de bevilger penger til idiotprosjekter, sier forfatteren.

Ragde mener at Bergen uten tvil er landets viktigste kulturby.

- Takk og lov for at det ikke er Trondheim som skulle bygge Munch-museet. Da ville vi nådd 2080, ja kanskje 3080, før det hadde blitt en realitet.

En bergensers synspunkt

Kristian Seltun er både bergenser og sjef for Trøndelag Teater. Noe som gir han et unikt perspektiv på debatten.

- Jeg elsker den bergenske kulturen, men Bergen og Trondheim er to veldig forskjellige byer. Trondheim er en rik kulturby, men de har satset mer på folkelighet og bredde enn Bergen, sier Seltun.