Tirsdag denne uken måtte utestedet Blæst på Solsiden stenge serveringen etter at en mann ble observert overstadig beruset av en skjenkekontrollør i april fjor. Skjenkeforbudet gjelder i to uker. Produsent og bookingansvarlig ved Blæst, Vibeke Hay Wold, opplyste til Adresseavisen at de anslår å tape rundt én million kroner i omsetning i denne perioden.

–Det er utrolig trist og det høres urettferdig ut. Det er ingen andre bransjer hvor man kan stenge en arbeidsplass i to uker, sånn at de ikke kan tjene inn penger. Folk må jo få lønn, sier Svein Erik Ihlen, eier av utestedet «Diskoteket» i Trondheim.

Stigende rus

Ihlen synes utestedene altfor lett får skylden for personer som er overstadig beruset.

– Vi kan ha gjester som har drukket mye på et vorspiel og er på stigende rus når de kommer til oss. Det er vanskelig å legge merke til det før de kommer inn, men det er vi som får skylden hvis personene blir mer beruset inne på utestedet. Selv om vi ikke har servert de noe, sier han.

Han mener det ikke er nok med dagens ordning, der kontrollørene har all makt. Han ønsker heller at en gruppe med representanter fra bransjen, en jurist fra kommunen og en person fra politiet skal føre kontrollene sammen, slik at det blir rettferdig for utestedene. Han mener det også er forskjellsbehandling fra kontrollørene, som lar enkelte steder slippe for lett unna.

– Det finnes flere steder i Trondheim som overskjenker gjestene sine hver dag, uten at det får noen konsekvens for dem.

Skremmende

Det er Sveinung Sundli, eier av utestedet «Familien» enig i. Han sier han oppfatter situasjonen som at enkelte utesteder får drive som de vil, uten at de blir felt av skjenkeloven.

– Det er steder i byen der folk ramler ut av dørene. Det er tydeligvis lov til å være mye mer beruset der enn på andre steder, sier han.

Sundli sier kontrollørene bør være litt mer snille med utesteder som ikke har hatt problemer med skjenkekontrollen tidligere. Han synes det er skremmende å se det som nå har skjedd med Blæst.

– Alle utesteder kan ha folk som blir for full i et visst tidsrom, og de blir jo sendt ut av lokalet. Det gjorde de også på Blæst den kvelden.

- Oppfatter situasjoner annerledes

Sundli forteller om en episode der de på «Familien» hadde to kontroller på en og samme kveld. De første kontrollørene hadde ingenting å utsette på utestedet og skrøt av atmosfæren. Saken var ikke den samme da det kom to nye kontrollører senere på kvelden. Sundli mener de forskjellige kontrollørene i kommunen oppfatter situasjoner annerledes.

– Den ene av kontrollørene observerte en overstadig beruset person, men sa at han skulle la det gå for denne gang. Min oppfattelse var at han var langt fra overstadig beruset, og for det kunne de i verste fall ha stengt oss, sier han.

- Ingen forskjellsbehandling

Enhetsleder ved eierskapsenheten i Trondheim kommune, Tor Espenes, sier de ikke gjør forskjellsbehandling på utestedene de kontrollerer. Men at det er en forskjell ved at det er en familieplass, konsertsal eller et utested beregnet for voksne.

Espenes opplyser om at deres ansatte må igjennom et kurs ved eierskapsenheten før de kan jobbe som skjenkekontrollører. Men hva de lærer på kurset vil han ikke gå inn på.

– Det er ting de lærer å se etter som vi ikke ønsker at allmennheten skal få vite, sier han.

Espenes har ingen kommentar til situasjonen som oppsto på Blæst i april, men sier at saken har vært innom fylkesmannen som ikke hadde noen innvendinger i saken. Han opplyser også om at det ikke er planlagt noen endringer med skjenkekontrollene.

– Når skjenkeloven brytes har det en konsekvens.

Sveinung Sundli synes det som har skjedd med Blæst er skremmende.