Anne B. Ragdes opptreden på MS Sjøkurs skapte langt større bølger enn den slanke skuta som denne uka har forsert trøndelagskysten. I kjent stil dura hun på med påstander hun også har kommet med tidligere i Adresseavisen og Bergens Tidende. «Trondheim er ikke noen kulturby, men en idrett- historie- og student-by». Mens Bergen – det er en kulturby. Programleder Ingerid Stenvold rynket øyenbrynene og trodde nesten ikke det hun hørte da forfatteren gasset på og leverte utsagn helt uten sikkerhetsnett. I regien slo de nok high five –om jeg kjenner oss journalister rett. «Dette er gull».

Men i møblerte politikerhjem ble kvelden spolert av flåkjeften fra Ila. Akkurat da byen skulle skinne – for det er jo poenget med «Sommeråpent»-reisen. Akkurat da det så så bra ut, kom hun h.... Ragde og raserte hele imaget av Kreative Trøndelag, kulturbyen Trondheim og alt det som vi er så stolte av. Aller mest smertet det byens mest aktive kulturpolitikere Geirmund Lykke (KrF) og Knut Fagerbakke (SV). Begge har sentrale styreverv i kulturbyen og er aktive deltakere i det som etter hvert begynner å bli en kulturoffentlighet i byen. De kjenner institusjonene fra innsida. Vet at det jobbes hardt og ofte mot tyngdekraften når ildsjeler skal skape noe i en litt for liten storby.

Politikerne har rett i at kommunen i langt større grad støtter byens festivaler nå enn tidligere. De har også rett i at Ragde mildt sagt var unyansert der hun svingte seg fra spissformulering til spissformulering. At hun endte opp på solkongenivå med «kulturen, det er jeg» er jo bare ellevilt og bortenfor folkeskikken. Innerst inne synes jeg det er bra med rabulister som tør der andre tier. Så får nyansenivået heller fare for noen gode poenger. En selvsikker kulturby tåler vel såpass fra en frittalende forfatter kjent for å snakke i overskrifter?

NEI, DET GJØR VI IKKE, tordner politikerne og får støtte i de sosiale mediene.

Fagerbakkes Facebook-status like etter sending og Geirmund Lykkes oppriktig ulykkelige kommentarer viser både det ektefølte engasjementet – og den åpenbare ømme tåa. Undertegnede og Adresseavisen har måttet tåle mye kritikk for at vi har valgt å stille spørsmål om hvorvidt Trondheim er en kulturby. Det retoriske spørsmålet har selvfølgelig ikke noe endelig svar. Diskusjonen var poenget. Serien skapte tydeligvis engasjement også utenfor Trondheim. Nok til at Sommeråpent valgte å «vinkle» på det da de lå til havn i her.

Vi presenterte 20-30 artikler over to-tre uker med utallige kilder og vinklinger. Men hva manglet?

Rita Ottervik.

Det nærmeste Ottervik har vært denne debatten var at hun retweetet Hilde Opokus Ragde-kritikk tirsdag kveld. Er det ikke besynderlig at ordføreren i byen ikke melder seg på når noe så grunnleggende som «Kulturbyen Trondheim» er under debatt?

Hva VIL Ottervik med kultur i Trondheim? Et klart svar på dette hadde virket samlende og gitt større selvtillit for kulturbyen. Slik at man selvsikkert hadde tatt både avisdebatten og «Sommeråpent-gate» på strak arm. Litteraturhus-saken ble et symbol på at kommunen ikke våget å smelle til når sjansen var der.

Rita – du må gå i bresjen for kulturbyen Trondheim. Gå fra «Nja-Skeptisk-Rita» til «Kultur-Rita»!

Det er det som må til om du skal stoppe kjeften på Ragde.

Eller forresten – så mye makt kommer du aldri til å få.

Kulturredaktør Stian Wallum.