Nerdenes rike

Sindre Skjønsberg er én av over 70 000 nordmenn som daglig slåss med monstre og demoner. Arenaen er dataspillet «World of Warcraft» (WoW).

Saken oppdateres.Online-spillet «World of Warcraft» har tatt verden med storm. For hvem drømmer ikke om å være en superhelt i en drømmeverden, sammen med andre helter og demoner? Her får du selv velge din egen karakter, utseende og sosiale klasse. Ikke bare det, du innehar krefter og evner du som jordboer bare kan drømme om. Og fargene, ja de overgår selv den mest spektakulære solnedgang her på planeten.

Du er heller ikke alene, det er lett å finne venner i alle aldersgrupper og fra alle land.

4000 timer på spill

Sindre Skjønsberg (22) (bildet til høyre) har fra hybelen på Bakklandet panoramautsikt til Nidarosdomen og Nidelven. Det er likevel ikke det som tiltrekker seg oppmerksomheten til datastudenten fra Øyer ved Lillehammer. Han tilbringer mesteparten av sin våkne tilstand foran to dataskjermer som står sentralt plassert på det lille rommet.

- Jeg bestilte spillet fra USA allerede i jula 2004. Siden da har jeg tilbrakt mer enn 4000 timer foran skjermen, forteller han.

På spørsmål om han er avhengig, rister han oppgitt på hodet.

- Nei, jeg går på skolen, og i helgene er jeg ute. Det hender også at jeg går på kino midt i uka.

Men han innrømmer at spillet er et takknemlig tidsfordriv.

- Det er greit å ha noe å drive med. Før så jeg mer på TV og gikk mer på byen.

Spillet er delt opp i ulike servere, hvor hver server kan sees på som et uavhengig, parallelt univers til de andre serverne.

- Hver server har sine spillere, sin dynamikk og sin økonomi, forklarer Kristine Liland (bildet), som er i ferd med å avslutte en masteroppgave i

sosialantropologi ved NTNU om spillet World of Warcraft.

For en utenforstående kan spillet med første øyekast virke komplisert, men det benekter Kristine, som selv har tilbrakt en del timer foran skjermen.

- Spillet er underholdende og lett å lære, forsikrer hun.

Troll og blodalver

Historien til WoW er bygget på mytologien om Azeroth.

- Azeroth er delt i kampen mellom Horden og Alliansen - to fraksjoner som kjemper for sin overlevelse og om maktbalansen. Horden består av udøde, troll, blodalver, tauren og orker, mens Alliansen utgjøres av mennesker, nattalver, gnomer, dranei og dverger, forklarer antropologistudenten.

Avhengig av din rase, kan du velge om du vil være kriger, paladin, druide, trollmann, sjaman, prest, magiker, jeger eller rogue.

Spilleren blir representert i spillverdenen gjennom en visuell karakter. Det er denne karakteren andre spillere forholder seg til. Valget av hvem du vil være er viktig, fordi gjennom hele karakterens karriere, vil de kunne velge over 1000 ulike ferdigheter. Det er karakterens klasse som avgjør hvilke ferdigheter som han eller hun kan håndtere. Mange spillere har flere karakterer.

- Hver karakter kan til enhver tid ha to yrker, forklarer Kristin.

I tillegg deles spillerne inn i grupper eller såkalte guilds, klassifisert etter hvor seriøst du satser på spillet.

- Det som avgjør hvilken guild du kommer i, er hvor mye spilletid gruppa krever av medlemmene sine og hvor vanskelige monstre de skal drepe, forklarer Liland.

Skalaen går fra «softcore» eller «casual» og til «hardcore». Det er mulig å finne spillere av WoW i alle aldersgrupper, fra 10 år og helt opp til 60 år.

- Min forskning er basert på «hardcore guilds» med spillere som bruker mellom 30 og 50 timer på WoW i uka. Her er kontakten mellom medlemmene tett og intens, sier Liland.

Sindre Skjønsberg betegner seg selv som «hardcore» spiller.

- Er du «hardcore» setter du av mye tid til å spille. Det er da du kan gjøre de store tingene, mener Sindre, som tror det er flest studenter i denne kategorien, fordi de har best tid. Andre setter normalt av kun én til to timer daglig, eller spiller kun i helgene. Da Ukeadressa var innom hybelen hans på

Bakklandet i 12-tiden, var ti andre spillere fra lauget til Sindre pålogget, det til tross for at det var midt på dagen.

Først til nivå 70

Ved midnatt 16. januar ble en ny utvidet utgave av spillet kalt «The Burning Crusade» lansert. Det var den første utvidelsen av WoW siden lanseringen for to år siden. Her kan karakterene reise tilbake i tid til historiske begivenheter, for å hindre at onde krefter endrer historiens gang.

- Da «The Burning Crusade» ble lansert, sto jeg fire og en halv time i kø på Nordre. Etter det var det rett hjem, sier Sindre, som hadde som målsetting å bli den første spilleren som kom til nivå 70 i spillet. Det ville være en ære å nå toppnivået først.

- Jeg spilte i ett sett. Fredag kveld ble jeg den første av 15 000 spillere på min server som kom til 70, sier han stolt.

Gratulasjonene strømmet på, og han soler seg ennå i glansen. Men seieren kom ikke av seg selv.

- Jeg hadde kun fem timers søvn hver natt. Det eneste jeg spiste var pizza. Jeg drakk cola for å holde koffeinnivået oppe. Det frister ikke til gjentakelse, sier han.

Før utvidelsen av WoW hadde Sindre hatt en spillepause på fem måneder.

- I begynnelsen hadde jeg litt 

abstinens, men jeg fant fort andre ting å gjøre, sier han.

Nå er han glad for at utvidelsen ikke kom midt i eksamenstiden.

- Det ville ha vært krise, mener Sindre.

Sosialt

I lauget til Sindre er det flere kompiser fra oppveksten og noen fra universitetet.

- Jeg har også blitt kjent med noen nye spillere. Ellers spiller vi stort sett med folk fra hele Europa, forklarer han.

Hadde han ikke hatt kjentfolk med på laget, tror han neppe han hadde giddet å spille så mye som han gjør. Da hadde det vært kjedelig.

- Jeg kommuniserer med de andre spillerne ved hjelp mikrofon eller kommandoer.

- Grunnen til at de fleste fortsetter å spille, etter at de har fått maksimal poengsum, er det sosiale, mener Kristine Liland.

Utfordringen er å drepe de kraftige monstrene. For å klare det, må man være mange, av og til må det 25 spillere til for å hamle opp med de mektigste.

- Det blir en ond sirkel, fordi det tar lang tid å løse en oppgave. Når man dreper kraftige ting, får du mer utstyr, som gjør deg i stand til å drepe enda kraftigere monstre.

Sindre forlater aldri tastaturet mens jakten på monstrene foregår.

- Jeg venter med å spise til jeg er ferdig med et oppdrag. Hvis jeg forlater spillet, kan andre dø på grunn av meg, sier han.

Etter å ha nådd toppen av erfaringsnivåer, er det utstyr som skiller karakterene mest.

- Det følger status med godt utstyr. Det viser hvilke monstre en har drept, og hvor bra «guild» en er medlem av, sier Liland, som blant annet skal analysere maktoppbyggingen i WoW.

En okse

Skjermen til Sindre, eller Tamdidum, som han heter i spillet, står og flimrer. En skikkelse med vinger beveger seg med rolige vingeslag i et rosa og grønt landskap.

- Jeg er en okse. Akkurat nå rir jeg på en «wind rider». Det er en flyvende hest, som gjør det lettere å ta seg frem, forklarer han.

Vi reiser gjennom en by og inn i en regnskog. Under oss kryper det edderkopper. Men kommer vi for nær, angriper de. Det gjelder å passe seg.

På et kart kan vi se hvor i Outland vi befinner oss.

Sindre har to karakterer med ulike roller han kan velge mellom.

- Jeg liker best å være kriger. Å være helbreder er ikke så morsomt, sier han.

- Får du levd ut den voldelige delen av deg selv i spillet?

- Nei, nei, nei! Det er ingen sammenheng mellom den jeg er i virkeligheten og den karakteren jeg er i spillet, understreker han.

- Hva skjer hvis du dør?

- Da kommer jeg over i en spøkelsesverden. Jeg må finne tilbake til den døde kroppen og gjenopplive den.

Han viser. Oksen daler ned og blir tatt av et monster. Fargene forsvinner og alt blir grått. Denne lille demonstrasjonen kostet gull. For å dø er ikke gratis i spillet.

Gjennomført

Årsaken til at Sindre spiller nettopp WoW og ikke et annet dataspill, er at spillet er så gjennomført og at det er så mange som spiller det. I tillegg liker han historien.

- Men jeg kommer jo en dag til å begynne å spille et annet spill. Da mister jeg sikkert kontakten med dem jeg spiller med nå.

Ja, ja, slik er det. Tamdidum: Oksen Tamdidum er Sindres alter ego. {ndash} Navnet betyr ingenting, sier Sindre Skjønsberg, som har tilbrakt mer enn 4000 timer foran skjermen. (Bildet er en fotomontasje.)Først til nivå 70: Som hardcore-spiller klarte Sindre å slå 15 000 andre spillere på sin server, og bli den første som kom til nivå 70 på den nye utvidelsen «The Burning Crusade».

 
 
    
      (Foto: STEINAR FUGELSØY)

  Foto: STEINAR FUGELSØY

 
    
      (Foto: STEINAR FUGELSØY)

  Foto: STEINAR FUGELSØY

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå