Svartlamoen truet med ølboikott

Svartlamonittene nektet å ha Ringnes i sine tappekraner og truet med å boikotte hele Bylarm på grunn av avtalen med ølsponsoren. I går kveld snudde Ringnes.

Saken oppdateres.

Ringnes har en treårig, nasjonal sponsoravtale med Bylarm, og hadde gjennom denne fått klarsignal til å selge øl i hele festivalområdet i Østbyen i Trondheim denne helgen.

Riktig å true med ølboikott? Skriv din mening her!

Da satte kultur- og næringsstiftelsen på Svartlamoen seg kraftig på bakbeina. De nektet å tappe Ringnes i kranene på Svartlamoen og truet med å boikotte hele Bylarm.

- Vi gikk en runde i stiftelsen, der det var full enighet om at vi ikke hadde noe å gå på i denne saken. Dermed stilte vi et ultimatum: Enten tapper vi Dahls-øl, ellers blir det ikke Bylarm på Svartlamoen. Det er vi som eier lokalene, og dette oppfattet vi som kontraktsbrudd, sier Harald Nissen, styreleder i kultur- og næringsstiftelsen på Svartlamoen.

Snudde i går kveld

Bylarm-leder Erlend Mogård-Larsen bekreftet overfor Adresseavisen tirsdag at løsningen på konflikten var en særavtale for Svartlamoen, som tillot Dahls-øl i tappekranene i konsertlokalene i gamle Strandveien Auto.

Vest for jernbanelinjene, i de mange scenene på Dora, skulle det imidlertid fortsatt flyte bare Ringnes-øl. Ringnes eier E. C. Dahls, men det er selve Ringnes-merket som har sponsoravtale med Bylarm og flere andre norske rockefestivaler. Derfor ønsker firmaet å promotere akkurat dette ølmerket på arrangementet.

I går kveld, etter at Adresseavisen tok kontakt om saken, snudde imidlertid Ringnes og bestemte seg for at Dahls skal være tilgjengelig også for publikum på Dora under Bylarm.

- Vi skal sørge for at alle gjestene på Bylarm, også på Dora, skal få velge mellom Dahls og Ringnes-øl. Det er morsomt med patriotisme, og dette er naboene til bryggeriet. Nå skal vi etterkomme ønsket og servere E. C. Dahls-pils, og selvfølgelig også festivalølet Ringnes, sier Tor Jarle Warø, regiondirektør for Ringnes i Midt-Norge.

Dermed har Svartlamoen-stiftelsen oppnådd full seier i sitt krav, i motsetning til Mack-ølets venner, som trass sterke protester ikke fikk leske strupen med sin favorittdrikke under fjorårets Bylarm i Tromsø. At Ringnes bestemte seg for å gi etter denne gang, har sammenheng med at E. C. Dahls eies av Ringnes.

Har støttet hverandre i alle år

Det er flere grunner til at svartlamonittene kun vil slukke tørsten med E. C. Dahls. Bryggeriet like bortenfor har brygget drikke til mange festivaler på Svartlamoen opp gjennom årene, dessuten var LO i sin tid tidlig ute med å støtte Svartlamoen-beboernes kamp for å bevare området.

- Dette er en håndsrekning tilbake til dem som har støttet oss på E. C. Dahls tidligere. Nå har vi brukt våre muskler til å støtte dem som jobber på bryggeriet, sier Nissen.

Hovedtillitsvalgt Jan Lillebo ved bryggeriet setter stor pris på støtten fra sine naboer.

- Det er kjempemessig. For oss er det et hovedpoeng at man ikke undergraver Dahls-pilsen som merke, så både ansatte og andre har vært irriterte på at det ikke skulle gå an å få tak i Dahls-pils når det arrangeres Bylarm i Trondheim.

Harald Nissen påpeker dessuten at Svartlamoen er en økologisk bydel.

- Ett av prinsippene våre er kortreist mat. Da ville det bli helt absurd å skulle servere Oslo-øl når E. C. Dahls ligger 200 meter unna, sier Nissen.

Riktignok tappes også Ringnes-ølet lokalt, men navnet klinger nok uansett ikke like nært for svartlamonitter og andre øltørste konsertgjengere som inntar hele Østbyen fra i kveld.

 
På forsiden nå