Riksrevisjonen har varslet NRK om en utvidet selskapskontroll, hvor de vil se på styrets oppfølging av internkontrollen med presseetiske spørsmål, skriver Dagens Næringslivfredag.

I brevet som kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen har fått, skriver Riksrevisjonen at «NRK-plakaten og Vær varsom-plakaten er viktige standarder for å vurdere NRKs styring for å sikre presseetiske hensyn ... Spørsmålet er så hvordan NRK bør styres for å overholde disse standardene.»

Riksrevisjonen skriver videre at de ønsker å vurdere NRK opp mot «suksessfaktorer for ivaretakelse av pressetiske hensyn i produksjon og kringkasting».

Eriksen har allerede svart Riksrevisjonen, og er ikke umiddelbart positiv til en slik kontroll.

– Vi er spørrende til om det er Riksrevisjonens oppgave å ettergå dette. Det er et viktig prinsipp i Norge at staten ikke har en rolle i medienes selvdømmeordning, sier Eriksen, som er overrasket over brevet.

– Vi har bedt om et møte der vi ønsker å klargjøre målsettinger og rammer for Riksrevisjonens prosjekt før vi kan gå inn i dette, sier Eriksen.

– En misforståelse

Det at Riksrevisjonen skal kontrollere NRKs presseetiske arbeid er en misforståelse, mener faglig ansvarlig for kontrollen, Therese Johnsen.

– Vi vil ikke se på utøvelsen av presseetikken i NRK, men hvordan styret ivaretar sitt kontrollansvar når det gjelder helheten i NRK og om selskapet når allmennkringkastingsmålene, sier hun til NTB.

– Vi er oppmerksomme på at skillet mellom redaksjonell frihet og styrets ansvar må være tydelig, sier hun og påpeker at Riksrevisjonen har diskutert dette med Kulturdepartementet.

– Vi kommer ikke til å gå i detalj i presseetikken, men vil se på hvilke systemer og rutiner styret har og hvilken dialog styret eventuelt har hatt med selskapet, sier hun.

– Ingen krise

Ved nyttår viste en opptelling at NRK er felt 24 ganger i PFU de tre siste årene. Dette er flere fellelser enn Aftenposten, VG, Dagbladet og TV 2 har til sammen. De er felt 19 ganger i samme periode.

Therese Johnsen sier det ikke er noen spesiell grunn til at de akkurat nå vil kontrollere NRK.

– Vi fører kontroll med alle større statlige selskaper, og NRK er et av disse. Det er ikke noen krise som ligger bak dette, sier hun.