Uka bør kutte ut temafestene

Ukas temafester preges dessverre av fyll og utagerende oppførsel. Natt til i går gikk det fryktelig galt. Uka bør satse på kulturopplevelsene og droppe teltfestene.

Kulturredaktør Stian Wallum mener Uka bør vurdere å slutte med temafester lik «Life in Color». 

Saken oppdateres.

En jente har anmeldt voldtekt og en annen har anmeldt voldtektsforsøk. Politiet etterforsker også en annen voldshendelse fra publikumsområdet.

Hendelsene skjedde på eller i nærheten av Ukas store Life in Color-fest i Dødens dal - teltarenaen som tar over 6000 publikummere. Det er forferdelig for ungdommene som møtte volden i Trondheims-natta - og det er ille for Uka.

Slike kriminelle handlinger er en sak for politiet, mer enn det er en sak for Uka. Likevel kaster det lange skygger over Norges største kulturfestival. 

Hendelser som de fra mandagens arrangement gir et omdømmeproblem for enhver festival - at de kommer etter et konsept som Life in Color er spesielt problematisk for Uka. Arrangørene har muligens undervurdert risikoen med et arrangement som Life in Color. Reaksjonene fra politi og nøytrale observatører tyder på det.

Adresseavisens journalister på festen rapporterer om spesielt mye fyll både i forkant av festen og i etterkant. Andre vitneutsagn, blant annet på Ukas Facebook-side, tyder på at sikkerheten var et svakt punkt da de 6000 publikummerne «tok av». Som en jente skriver: «jeg bruke nesten all kraft jeg hadde for å ikke bli trampet i stykker. Jeg er derfor ganske glad for at jeg ikke var så dritings som flertallet rundt meg var».

Uka er blitt profesjonelle arrangører av store konserter. De siste årene har de avviklet konserter med verdens største artister - og politiet har i etterkant gitt ros for gjennomføringen.

Konserter er en ting.

Temafester er noe helt annet.

Å arrangere temafest for 6000 ungdommer der poenget er trance, maling og fæst - det er risikosport. Det er bare å huske tilbake til da du tok på deg en russedress, eller kledte deg ut før du dro på fest. Og gange det med 6000. Massesuggesjonen er intens, inntaket høyt og den personlige integriteten og moralen settes under press av rytmer, rus og synsinntrykk. Du går til en slik fest med forventning om en utadæsjæl-opplevelse.

En av årets mest omdiskuterte filmer, «Spring Breakers», beskrev den utagerende «alt er lov»-kulturen som blomstrer særlig sterkt i solskinnstatene i USA. Gårsdagens malingsfest er inspirert av nettopp en hedonistisk Spring Break-kultur og tanken bak er nokså kynisk og kommersiell. 

Bismaken av voldtekstanmeldelsene blir dobbelt vond for arrangøren når de har rigget arenaen for en kontrollert utskeielse - og resultatet blir ukontrollert utskeielse - og muligens to tragiske voldtektshistorier. Ansvaret er hos gjerningsmannen - og bare der, men Uka må kanskje også inn i tenkeboksen. 

At politiet mener rusnivået var altfor høyt bør være en av tingene de må tenke på. 

Torsdag kommer Calvin Harris - verdens største dj - og neste tirsdag er det Trønderfest. Uka er avhengig av at disse arrangementene avvikles på trygt vis - slik at festivalen fremdeles har den troverdigheten den trenger. De lover da også bedre vakthold i området rundt arenaen - det er prisverdig og nødvendig.

Men om Uka fremdeles være en aktør med goodwill på alle kanter, bør de kutte ut de utspekulerte temafestene og satse på storkonserter i teltet og mer oversiktlig festkultur innomhus på Samfundet.

Så får heller overskuddet bli litt mindre.

På forsiden nå