Elsa Lystad trår til i ny video

Selv om det er søndag er den gamle Samvirkelagsbutikken åpen, og Elsa Lystad ber om to tomater, en boks med tunfisk og en med sild. Men framfor alt vil hun ha et snes med musikk, noe butikkbetjent Aslak bak skranken mer enn gjerne står til tjeneste med.

Saken oppdateres.

Og plutselig strømmer det velkjente refrenget til Vømmøl-klassikeren «Det e itjnå som kjæm tå sæ sjøl» ut av Samvirkemuseet utenfor Sandvika. Men verken Hans Rotmo eller noen av de andre vømlingene er tilstede på denne sommervarme vårsøndagen, og det er heller ikke originalversjonen som fyller lufta.

I stedet er det Samvirkelaget, samarbeidsprosjektet mellom Gatas Parlament og medlemmer av Hopalong Knut, vi hører. Og som ikke bare har bearbeidet den gamle klassikeren på sitt kommende album, men også fått med Elsa Lystad i videoen til nevnte låt.

- Jeg er stor fan av Gatas Parlament. Jeg har barn og barnebarn som holder meg oppdatert, og jeg rapper litt selv i showet jeg spiller i for tida. Så da gutta i Gatas Parlament ringte og spurte om jeg ville bli med i en video med dem ble jeg veldig glad! Mine sønner syns også dette er veldig kult, akkurat som de var overbegeistret da Tramteatret ville ha meg med for 20 år siden, smiler den 76-årige skuespilleren og retter litt på sjalet, mens folkene fra produksjonsselskapet Las Vegas Film rigger til for opptak inne i den gamle butikken.

Og innimellom alle hermetikkbokser og glass fra en fjern fortid utspiller det seg et klassisk klassedrama. Hvor bestyrer Elling herser med sine stakkars ansatte Aslak, Kristin og Martin inntil begeret renner over og de har fått nok. De gjør opprør og griper makta.

- Låten er ny, men vi har lagd en rap-ska-versjon av refrenget som er en hyllest til Vømmøl og 1970-tallets radikalisme og opprør, forteller Aslak Borgersrud. Han håper at videoen vil være klar i månedsskiftet april/mai, i god tid før Samvirkelagets album slippes 14. mai.

- Vi har lanseringsfest litt på forhånd, 27. april i Samfundet og 1. mai i Oslo. Festen i Trondheim kommer nok for tidlig for videoen, men til Oslo-festen bør den være klar, sier Aslak og takker VG for Elsa Lystad.

- Vi trengte en gammel dame til denne scenen, og da vi så at hun i VG påsto seg å være fan av Gatas Parlament, så måtte vi jo spørre. Og heldigvis svarte hun ja!

- Ja, tenk at jeg skulle få være med på noe slikt! Det hadde jeg aldri trodd. Alle som betyr noe i livet mitt er jo her. Aslak, Elling, Martin og Kristin. Og selvsagt Adressa, stråler Elsa Lystad og danser lystig til musikken.

Mens scenen med Lystad spilles inn, slapper Kristin Jensen av i vårsola. Denne dagen er hun eneste Hopalong-medlem i aksjon. De andre har allerede gjort sitt, hjemme i Trondheim.

- Det blir noen ekstra utfordringer med et band hvor noen bor i Oslo og andre i Trondheim. Men etter at vi traff hverandre for noen år siden, er det blitt en gjensidig forelskelse som vi endelig gjør noe med. Du kan høre både Gatas Parlament og Hopalong Knut i Samvirkelaget, men samtidig har vi klart å lage et helt eget uttrykk. Jeg er kjempefornøyd med plata, smiler Kristin mens vi svakt i bakgrunn hører «itjnå»-refrenget fra opptaket.

- Om jeg har et forhold til Vømmøl? Å, joda! Vømmøl var en del av barndommen, og jeg elsket de artige tekstene selv om jeg ikke skjønte så mye av dem. Og Ola Uteligger var jeg stor fan av, sier Kristin mens Parlament-rapperne Elling, Aslak og Don Martin nikker enig.

- Vi heier på Rotmo. Han er en av de virkelig store låtskriverne i Norge!

Selv om Hopalong Knut og Gatas Parlament har funnet hverandre i det store Samvirkelaget-fellesskapet, så er det likevel høyst usikkert om det blir noe mer enn denne ene plata.

- I utgangspunktet er dette her en engangsaffære, og noen planer om mer har vi ikke. Men det er selvsagt dumt å utelukke et videre samarbeid, hvis vi skulle føle for det, sier Aslak.

- Ja, men det vil i tilfelle ikke skje på veldig lenge. Og da er nok Samvirkelaget blitt til Co-op, tilføyer Elling.

 
På forsiden nå