«Å herregud!» Kveldens hovedperson hadde knapt rukket å gjøre entré før en kvinnelig publikummer like bak meg hylte ut ordene i utilslørt fornøyelse. Hun var ikke den eneste. Lille sal kokte nesten over da komiker Christine Koht gjestet trønderhovedstaden fredag kveld.

«Du skal være deg selv»

Showet «Koht fyrer løs - er det mulig å få fred?» er en hyllest til menneskene som våger å være seg selv, og en nedsabling av jantelov og velmente innspill fra andre. Koht deler rådene man bør bry seg om og henretter rådene man skal drite i.

Finurlige floskler som «Det er sikkert psykisk», «Pust med magen» og «Det er NÅ du lever» levnes ingen ære. I showet er det tre mantraer som gjelder: «Du skal være deg selv», «1, 2, 3 - ferdig med det» og «Du skal ikke ta i mot råd». Hun burde ha adoptert «pust med magen». Publikums latterkuler gikk nesten på helsen løs i Olavshallen.

Overflødighetshorn

Koht er en mester på scenen. Hun hopper inn og ut av teksten, småpludrer med publikum, deler ut puppeklemmer og kjærlighetserklæringer, kommenterer og sier ting hun kommer på i farten, alt uten å rote til timing eller tydelig surre med struktur og tekst. Koht er et overflødighetsflod av utstråling og smittende livsglede.

Tankene går til Mia Skäringer og Jonas Gardell, men Koht er deilig fri for det påtatte og påtvungne alvoret som særlig Gardell bedriver på scenen.

«Koht fyrer løs - er det mulig å få fred?» skal være en festaften. Det er den også.

«1, 2, 3 - ferdig med det»

Showet har noen skjønnhetsfeil som gjør at det ikke blir toppkarakter denne gangen. Gjennom forestillingen går det nevnte mantraet «1, 2, 3 - ferdig med det». Dessverre gjelder dette også teksten hennes. Hun kommer inn på et tema, står foran et osean av mulige vitser og poenger, men velger å gå videre til neste tema og neste grimase. «1, 2, 3 - ferdig med det». Litt mer i dybden neste show og Kohts komiske bedrifter på scenen blir nærmest uunnværlige for humorelskere.

Verdens vennligste by

Det har vært mye snakk den siste uken om å gjøre Trondheim til verdens vennligste by. Du skal ikke se bort i fra at mange av fredagens publikum vil følge Kohts råd og gjøre byen vår til nettopp det.

De vil være seg selv, være litt ekstra raus og ikke ta i mot dårlige råd. Bli derfor ikke skremt om du skulle få en puppeklem på jobb mandag morgen. De «tar bare en Koht» og byr på seg selv.

Pust med magen, det er sikkert psykisk, tenker du.

Nei, de er bare seg selv.

1, 2, 3 - ferdig med det!

«Koht fyrer løs - er det mulig å få fred?» spilles også lørdag 26. oktober kl. 18.30 og 21.00.

Showet «Koht fyrer løs - er det mulig å få fred?» er en hyllest til menneskene som våger å være seg selv, skriver vår anmelder. Foto: Kim Nygård