– Fantastisk moro! Det gjør fysisk godt, sier Stein Torleif Bjella da han får vite at Adresseavisen har kåret «Heim for å døy» til årets beste norske album.

Hør spilleliste med smakebiter fra alle platene i Spotify-spilleren til høyre eller direkte i Wimp eller Spotify.

– Jeg er fryktelig glad for at folk forstår hva jeg har prøvd på. Det er inspirerende, sier Bjella, og legger til at han neppe hadde vært artist uten Trøndelag.

– Kjartan (Kristiansen red.anm.) har vært helt avgjørende for at jeg er musiker. Lydtekniker Bård Ingebrigtsen fra Namsos og bassist Eirik Øien fra Otterøya er en viktig del av teamet mitt. Og så har du Steinar Vikan og kompani på plateselskapssiden. Den gjengen der har åpenbart teft for å treffe mange.

Tittelen først

«Heim for å døy» er Bjellas tredje album, hans forrige album «Vonde visu» ble også kåret til årets norske plate i herværende avis.

– Jeg fant tittelen veldig tidlig og begynte å sanke sanger med det som utgangspunkt. Det gjør den kanskje litt tyngre. Men det er slik jeg tenker i etterkant. Det er som med en pedal steel-gitar, som uttrykker gleden over å være sørgmodig.

– Hvor mye av deg selv legger du i tekstene?

– Denne gangen har jeg løyet eller diktet mer enn noen gang. Jeg er usikker på forskjellen. Jeg prøver å iscenesette, men synger i førsteperson og ønsker å være de ulike sangenes budbringer. Jeg er den jeg synger. Hele ideen med å stå på en scene er å uttrykke den enkelte sangen og dens følelser, sier Bjella.

Ingen trønderdominans

Bjella fikk hard konkurranse fra Hanne Kolstø og King Midas, som begge ga ut plater helt på tampen av året. Årets liste er ikke dominert av trønderske artister, men vi er representert ved Motorpsycho og The South - vi kan vel skryte på oss en liten andel i Shevils, Ingrid og Dråpe også.

Her er årets norske album

Her er årets låter

Her er årets beste hip hop-album

Her er årets beste metal-album

Årets norske album 2013:

Stein Torleif Bjella: Heim for å døy

2. Hanne Kolstø: Stillness And Panic

3. King Midas: Rosso

4. Fjorden Baby: Fjordkloden

5. Jenny Hval: Innocence is Kinky

6. Dråpe: Canicular Days

7. Monica Heldal: Boy from the North

8. Shevils: Lost in Tartarus

9. Cold Mailman: Heavy Hearts

10. Motorpsycho: Still Life With Eggplant

11. Ingrid: Babylove

12. Erlend Ropstad: Hva om det ikke er sånn som du tror at det er

13. The South: The Further Inside You Go

14. Lars Vaular: 1001 Hjem

15. Ingrid Olava: Summer House

16. Rumble in Rhodos: Grace and Nuance

17. The Good, The Bad The Zugly: Anti World Music

18. Angelica's Elegy: Gold Celeste

19. Kvelertak: Meir

20. Ulver: Messe I.X-VI.X

Lista er utarbeidet på grunnlag av individuelle lister fra OLE JACOB HOEL, VEGARD ENLID, SARAH WINONA SORTLAND, MARTIN ANFINSEN, KAI KRISTIANSEN, TERJE EIDSVÅG, YNGVIL BJELLAANES, VEGARD SMEVOLL og ALEXANDER ØVERÅS KARLSEN.

Hanne Kolstø - Stillness and Panic
King Midas - Rosso
Fjorden Baby! - Fjordkloden
Jenny Hval - Innocence is Kinky