Trekker seg fra Grytekonserten

Soup boikotter Frelsesarmeen

Trekker seg: Erlend Viken og resten av bandet Soup trekker seg fra Grytekonserten lørdag 14. desember. Det skjer som en protest mot Frelsesarmeens standpunkt om homofili og behandlingen av Are Veraas som ikke får sekretærverv i organisasjonen fordi han er homofil og lever i samliv. FOTO: Marius Sunde Tvinnereim 

Saken oppdateres.

Trondheims-bandet Soup trekker seg fra lørdagens Grytekonsert på Torveti Trondheim. Det skjer som en direkte følge av at Rosenborg i dag meldte at de kutter sin støtte til Frelsesarmeen som en reaksjon på det RBK mener er diskriminering av homofile.

– Vi var ikke klar over at Frelsesarmeen hadde et såpass konservativt verdisyn. Det blir vanskelig for oss å spille til inntekt for en organisasjon som har et slikt verdigrunnlag. Det er synd, for det er veldig koselig å kunne bidra til gode formål, men det blir vanskelig slik som situasjonen er nå, sier vokalist Erlend Viken i Soup.

Håper på snøballeffekt

Det var TV2 som først fortalte historien om Are Veraas som ikke får sekretærverv i Frelsesarmeen fordi han er homofil og lever i åpent samliv med en annen mann. Hans historie fikk RBK til å både kutte pengegaven på 25 000 kroner og støtten til å stå ved Frelsesarmeens julegryter i Trondheim i førjulstiden. Nå følger Soup etter.

– Det var med en gang noe som skurret da jeg så saken på TV2-nyhetene. At jeg plutselig fikk støtte i Rosenborg hadde jeg ikke sett for meg. Men når en så stor aktør tar standpunkt, da kan vel vi også gjøre det. Vi snakket om det på øving i dag og det viste seg at vi hadde tenkt på det parallelt. Det tok vel 15-20 sekunder å bestemme seg, forteller Viken.

Er det at dere trekker dere også en oppfordring til de andre Grytekonserten-artistene?

– Ja, når du spør sånn så er svaret ja. Jeg håper at det kan få ballen til å rulle og at det kan påvirke.

– Frelsesarmeen har gjort og gjør mye bra.

Viken mener man i mellomtiden bør vurdere å støtte andre organisasjoner istedet.

Hvorfor blir det umulig å støtte det sosiale arbeidet organisasjonen gjør på bakgrunn av hva den står for i en annen sak?

–  Prinsipielt må det være et mål her at man ønsker å forme samfunnet man lever i og organisasjonerne som jobber innenfor samfunnet. Da vil målet være å kunne spille for Frelsesarmeen i en annen anledning i fremtiden, men da for en organisasjon med et annet verdisyn. Med årene vil de kanskje ta til fornuft.

Viken fremhever samtidig at armeen fortsatt også gjør mye som er bra.

– Frelsesarmeen har gjort og gjør mye bra. Jeg var selv med i fjor og kjørte ut mat og leverte ut pakker i regi av dem. Jeg hadde håpet at årets Grytekonsert også skulle bli koselig og at vi skulle kunne bidra der, men jeg fikk en vond smak i munnen av å lese nyheten om Are Veraas og jeg var ikke klar over at de var så rigide, sier han.

– Valgfritt å støtte oss

Informasjonssjef Andrew Hannevik i Frelsesarmeen har ingen kommentar til Soups begrunnelse for å trekke seg utover at det må være opp til hver enkelt å velge hvem man støtter.

– Vi må respektere at folk selv velger hvem de vil støtte og hvem de stiller opp for. Det må være valgfritt og etter eget ønske.

Hva synes dere om at bandet også oppfordrer resten av artistene til å trekke seg?

– Det må de få lov til å si og mene. Samtidig: Vi tar ingen til inntekt for vverken Frelsesarmeens trosgrunnlag eller syn i etiske spørsmål. Vi ser på arrangementene rundt julegrytene som støtte til Frelsesarmeens arbeid for vanskeligstilte og ikke mer enn det, sier Hannevik.

Han er heller ikke bekymret for en snøballeffekt hvor flere støttepartnere forsvinner i kjølvannet til Soup og RBK.

– Nei, vi forholder oss til hver enkelt som må få velge selv.  De som ønsker å stille opp for Drelsesarmeen og arbeidet er vi glade for, og så respekterer vi de som lar være.

Skader Frelsesarmeens standtpunkt om homofili organisasjonens velferdsarbeid?

– Nei, vi forholder oss til det som kommer inn og kan ikke sette de tingene opp mot hverandre. Julegryta er en viktig innsamling som hjelper oss å hjelpe gjennom hele året. Alle må få velge om de vil støtte vårt arbeid og så må vi gjøre det vi kan med midlene vi får.

Tradisjon: Grytekonserten har vært arrangert siden 2008. Her Bjarne Brøndbo under en konsert i 2012. D.D.E. skal etter planen spille konsert også i år. FOTO: Rune Petter Ness. 

Tradisjon: Grytekonserten har vært arrangert siden 2008. Her Bjarne Brøndbo under en konsert i 2012. D.D.E. skal etter planen spille konsert også i år. FOTO: Rune Petter Ness. 

Suppe, såpe og frelse uten Soup. Soup består av Erlend Viken, Jan Tore Megård, Ørjan Langnes og Thomas Nyborg. Bandet har gitt ut fire plater og turnert i både inn- og utland. 

Suppe, såpe og frelse uten Soup. Soup består av Erlend Viken, Jan Tore Megård, Ørjan Langnes og Thomas Nyborg. Bandet har gitt ut fire plater og turnert i både inn- og utland. 

Grytekonserten
  • Gratiskonsert på Trondheim Torg med innsamling til inntekt for Frelsesarmeens velferdsarbeid.
  • Arrangert første gang i 2008.
  • I år skulle etter planen 20 ulike band og artister opptre mellom 13. og 22. desember.
På forsiden nå