Kommunepolitikerne vedtok i sommer å åpne for storkonserter på Kristiansten festning i Trondheim. Fylkesmannen mener kommunen har behandlet klagene på vedtaket feil, og satt en foreløpig stopper for Festningen som konsertarena.

- Er dette spikeren i kista for storkonserter på Festningen?

- Vi forholder oss fortsatt til at det er en klar politisk ambisjon, men vi kan ikke garantere at det blir store konserter på Festningen i 2014, eller at Festningen blir Trondheims nye store konsertarena, sier kommunaldirektør Morten Wolden i Trondheim kommune til adressa.no.

Vedtaket i juni gikk ut på å prøve ut parkområdet ved Kristiansten festning som konsertarena. Flere naboer klaget i etterkant på vedtaket, men kommunen avviste klagene.

«Teknisk knockout»

Fylkesmannen har kommet fram til at kommunens avvisning av naboklagene er fattet på feilaktig grunnlag og er derfor ugyldig. Fylkesmannen krever at kommunen på nytt behandler saken som en klage etter folkehelseloven, med helsefaglig innspill fra Miljøenheten.

- Fylkesmannen mener at det er blitt gjort en systemfeil under behandlingen av klagene. Vi hentet inn juridisk vurdering fra kommuneadvokaten, men har i begrunnelsen ikke vist til folkehelseloven, noe Fylkesmannen sier at vi skal gjøre. Det er en helt spesiell sak der vi har involvert mange aktører over lang tid, men vi har ikke hatt gode nok rutiner i kommunen for å koble dette til folkehelseloven, som også er en forholdsvis ny lov, sier Wolden.

Ifølge Wolden har kommuneoverlegen hos Miljøenheten uttalt seg i saken to ganger. Først da kultur-, idretts- og friluftskomiteen behandlet saken, deretter i en kommentar i forbindelse med støyutredningen. I disse uttalelsene ble det ikke vist direkte til folkehelseloven.

Ny vurdering 14. januar

- Har det politiske presset vært så stort at avgjørelser har blitt tatt for fort?

- Jeg har ikke opplevd det politiske presset stort eller tyngende. Vi har arrangert to høringsrunder, og en rekke åpne møter. Alle har fått uttalt seg, så dette har ikke noe med press å gjøre. Men så må man ta til etterretning at da naboklagene kom, skulle de ha blitt behandlet slik Fylkesmannen ønsker det.

Miljøenheten i Trondheim skal nå vurdere saken i forhold til folkehelseloven, og Wolden håper å ha en uttalelse klar i løpet av året.

- Vi tar sikte på å behandle klagen på nytt i formannskapet 14. januar, sier Wolden.

Støynivå som en gressklipper

Allerede tidlig på 2000-tallet ble det snakk om å bruke festningen som konsertarena. 13 år etter har dette ennå ikke blitt realisert.

Det store stridsspørsmålet har vært støybelastning for naboer i området og spesielt for beboerne på Bakklandets Menighets Omsorgssenter. Formannskapet ba derfor i desember i fjor rådmannen om å skaffe en detaljert oversikt over støyproblemene som lydsterke konserter på Festningen vil medføre.

Kartleggingen ble gjennomført, og resultatene viste at om scenen ble flyttet litt lenger sør på området og vridd, ville naboene oppleve støy på samme nivå som fra en gressklipper.

Bare én stemte nei

Politikerne sa seg fornøyd med støyrapporten, som ble utført av konsulentselskapet Cowi, og Rådmannen ba derfor politikerne si ja til en prøveordning. Med unntak av én stemme fra KrFs Geirmund Lykke, fulgte politikerne rådet og stemte ja.

I begrunnelsen skrev Rådmannen at de vurderte støyforholdene i forbindelse med konserter på Festningen som så få i antall at det ikke er i strid med naboloven. Kommunen mente også at naboene blir tatt hensyn til gjennom at arrangør i forkant av arrangement skal sørge for god informasjon, og eventuelt ha vakter for å unngå at publikum ferdes på naboenes område.

Naboene og Bakklandets Menighets Omsorgssenter mener blant annet at kommunen bryter med «Føre-var»-prinsippet, som innebærer at usikkerheten om i hvilken grad konsertvirksomheten vil påføre pasientene ved omsorgssenteret helseskade, «må komme menneskers liv og helse til gode».