- Vi kan nok ikke sette hele pensjonen over styr, men vi kan velge mellom tre ulike grader av risiko, sier Terje Utstrand, hovedtillitsvalgt for sjokoladearbeidernes forening på Nidar i Trondheim.

Gjennom en portalside for hele Orkla-konsernet kan de logge seg inn på sin pensjonskonto i Storebrand og følge med på siste døgns, siste ukes, siste måneds eller siste års utvikling. Der kan de også skifte fra lav eller moderat til høy risiko.

Aksjerisiko

Alle 350 ansatte blir satt opp på middels risiko og må selv velge om de vil gå opp eller ned. Det kan de gjøre enten på nett eller med en telefaks. Fagforeningslederen hadde selv skiftet fra middels til høy bare dager før Adresseavisen kom på besøk.

Ny ordning

- Vi brukte mye tid på informasjon. Det ble regnet ut hvordan dette ville slå ut for hver enkelt ansatt. Dersom noen kom dårligere ut enn med den gamle ordningen, ble det betalt ut en kompensasjon i form av høyere månedslønn. I tillegg ble det utstedt fripoliser på den tiden vi hadde hatt ytelsespensjon, sier Utstrand.

Nidar-ansatte har i dag en pensjonsording som innebærer at fire prosent av lønnen over 2G blir satt inn på en pensjonskonto. De kunne hatt fem prosent og vil gjerne være med å betale for det.

Foto: MARIA GOSSÉ